Eva Logo
8 maart 2018 in Opvoeding en gezin

Is jouw kind een 'koeiendief'?

Koeiendieven, zo noemt relatietherapeut Ferdinand Bijzet al die dingen die de intimiteit uit je relatie roven*. In deze blog staat hij stil bij een interessante koeiendief: kinderen. Het klinkt een beetje raar. Roven kinderen intimiteit? Het antwoord is ja en nee. Als het goed is natuurlijk niet, maar in de praktijk vaak wel.

Getrouwde stellen met kinderen kennen vast de volgende gebeurtenis wel. Juist die avond dat je samen tijd hebt, de kaarsjes aan hebt staan en de massage olie aan het pakken bent… komt er uit de slaapkamer naast jullie een kreun, gehuil… De hele week slapen ze door, maar juist die avond… niet voor niets noemt Mark Gungor kinderen de anti-seks!

Hoe groter de kinderen, hoe minder tijd
En veel mannen hebben het idee na de geboorte van hun eerste kind op de tweede plaats te komen te staan. En hoe groter de kinderen hoe minder tijd je voor elkaar hebt. Hoe meer je het gevoel hebt dat als je elkaar wilt spreken, je de deur uit moet.

Het is een gegeven dat de fase van jonge kinderen de meest drukke periode uit het leven is waarin echtgenoten meer ouders zijn dan geliefden. En als de kinderen dan ouder worden, is het een hele klus om van ouders weer meer echtgenoten te worden.

Kinderen zijn een groot cadeau, maar ze eisen veel tijd op

Echtgenoot zijn is echt wat anders dan ouder zijn. En als je kinderen hebt, moet je echt beide zijn en moet beide aandacht hebben. Hoe weet je dat de koeiendief 'kinderen' heeft toegeslagen? Wanneer jullie gesprekken met name over de kinderen gaan. Wanneer al jullie activiteiten met de kinderen samen gedaan worden. Wanneer jullie geen gezamenlijke tijd meer doorbrengen. Wanneer je elkaar 'pap' en 'mam' gaat noemen in plaats van bij je naam. Wanneer je veel ruzies hebt over de opvoeding. Wanneer je zorgen hebt over een van de kinderen waar veel tijd in gaat zitten.

Leuke partners = leuke ouders
Meestal is een van beide echtgenoten gevoeliger voor deze koeiendief dan de ander. Vaak zijn het de mannen die het eerst hierover klagen, en terecht. Want hoewel ouders zijn belangrijk is, is partnerschap de dragende balk onder het ouderschap. Als jullie leuke partners zijn, kun je ook beter leuke ouders zijn.
 

Als je kinderen hebt, wat is dan koeienvoer?

Geregeld tijd samen. Daarvoor is de volgende stelregel:

  • Eén keer per dag een moment samen (zonder kinderen) waarop je tijd voor elkaar hebt.
  • Eén keer per week een avond samen (zonder kinderen) waarop je samen dingen doet (geen tv).
  • Eén keer per jaar een weekeind samen (zonder kinderen).

Veel ouders vinden dit moeilijk, maar bedenk wel: kinderen verzorg je meestal maar 18 jaar van hun leven. Je relatie met je partner duurt hopelijk vele malen langer. Verwaarloos deze relatie niet vanwege je kinderen.

Zij zullen er blij mee zijn.
 

* Lees onder de afbeelding waar de naam 'koeiendief' vandaan komt!

Dit artikel is van Ferdinand Bijzet (Relatie-herstel). Hij is tevens de maker van het on-lineprogramma SAMEN (herstel na vreemdgaan). Meer blogs zijn ook te lezen op de website Verrijk je Relaties

 

Het verhaal achter de koeiendief

Er woonde op een eiland in de Stille Zuidzee een groothandelaar die Johnny Lingo heette. Als je iets wilde weten over het eiland, de omgeving, de handel, de plaatsen waar je als toerist naartoe zou moeten, dan moest je bij Johnny Lingo zijn.

Johnny wilde graag trouwen met Sarita, een gewoon meisje van het eiland Kiniwata verderop. Sarita was in de ogen van de eilandbewoners niet bijzonder. Ze was mager, had wat gebogen schouders en was bang voor haar eigen schaduw. Haar vader Sam was bang met haar te blijven zitten.

Bruidsschat
Johnny deed volgens de daar geldende regels een huwelijksaanzoek bij Sam, de vader van Sarita. In die streken was het de gewoonte een bruidsschat in de vorm van koeien te betalen. Gemiddeld betaalden de mannen tussen de 1 en de 6 koeien voor een vrouw. Een gewone vrouw betekende een bruidsschat van ongeveer twee tot drie koeien.

Johnny betaalde acht koeien. En sindsdien lachten de mensen op Kiniwata om Johnny Lingo. De grote handelaar had zich laten aftroeven door Sam, de vader van Sarita. Een prijs van acht koeien was veel te hoog.

Een journalist hoorde dit verhaal en ging bij Johnny op bezoek. Daar ontspon zich het volgende gesprek:

Ik keek hoe ze de kamer binnenkwam om bloemen op de tafel te zetten. Ze stond even stil om te lachen naar Johnny die naast me zat. Daarna liep ze weer vlug weg. Ze was de mooiste vrouw die ik ooit had gezien. De rechte schouders, de fiere kin en de sprankelende ogen getuigden van een trots waarop niemand haar het recht kon ontzeggen.
Ik wendde me weer tot Johnny Lingo, die mij aankeek.
"Bewonder je haar?" vroeg hij zacht.
"Ze... ze is adembenemend. Maar zij is niet de Sarita van Kiniwata," zei ik.
"Er is maar één Sarita. Misschien ziet ze er anders uit dan ze er volgens de mensen uitzag op Kiniwata. Heb je je weleens afgevraagd wat het voor een vrouw betekent, te weten dat haar man de laagst mogelijke prijs voor haar heeft kunnen bedingen? En dan later, als de vrouwen onder elkaar praten, scheppen ze op over de prijs die hun man voor hen heeft betaald. De een zegt vier koeien, de ander misschien vijf. En hoe voelt zij zich dan, de vrouw die voor één of twee koeien verkocht is? Dat mocht mijn Sarita niet overkomen."
"Dus je hebt die acht koeien alleen betaald om je vrouw gelukkig te maken?"
"Ik wilde dat Sarita gelukkig zou zijn, ja. Maar ik wilde meer. Jij zegt dat ze anders is. Dat is ook zo. Er zijn veel dingen die een vrouw kunnen veranderen. Dingen van binnenuit, dingen van buitenaf. Maar het belangrijkste is hoe een vrouw denkt over zichzelf. In Kiniwata dacht Sarita dat ze niets waard was. Nu weet ze dat ze meer waard is dan alle andere vrouwen op de eilanden."
"Dus jij wilde. . ."
"Ik wilde met Sarita trouwen. Ik hield van haar en van niemand anders."
"Maar. . ." Ik meende het nu bijna te begrijpen.
"Maar," maakte hij zacht mijn zin af, "ik wilde een vrouw van acht koeien." 

De vraag is, ben jij bereid om 8 koeien te betalen voor je geliefde? Of laat je die koeien roven?