Eva Logo
9 maart 2018

Jonna (11) schreef samen met haar begeleidster Ilse een boek

Jonna is 11 jaar, heeft het syndroom van Down en schreef samen met haar begeleidster Ilse een eigen boek: Kim en het avontuur. Jonna is het enige kind met het syndroom van Down op haar basisschool. “De kinderen uit mijn klas zijn heel erg trots op me en willen heel graag mijn boek kopen.”

Omslagfoto: Ester Wormgoor

Wanneer ben je begonnen met schrijven?

Jonna:

“Toen ik tien jaar was. Ik had samen met Ilse een verhaal geschreven en toen dachten we: waarom maken we er geen boek van?”

Ilse:

“Elke maandag als Jonna klaar was met taal of rekenen mocht ze even achter de computer. Samen gingen we één lang verhaal schrijven door om de beurt wat te typen. Het werd zo’n leuk verhaal dat ik het zonde vond om er niks mee te doen. Het was wel spannend om het uit te geven, maar we hebben het gewoon gedaan.”

Wat vond je het leukst aan het maken van het boek?

Jonna:

“Ik vond het heel leuk om te bedenken hoe het verhaal zou moeten gaan. Soms wist ik even niet meer hoe het verder moest, maar dan ging Ilse een paar regels schrijven. En dan kon ik daarna weer wat bedenken. We hebben echt heel veel avonturen opgeschreven.”

Ilse:

“Het is wel echt Jonna’s verhaal, want als ik iets had geschreven, zei ze ook weleens dat ze het niet leuk vond en dat het anders moest.”

Wat vond je juist lastig?

Jonna:

“Dat je met hoofdletters, komma’s, punten en vraagtekens moet werken. Ik wist eerst niet hoe het moest, maar nu weet ik het precies! Ik heb heel veel geleerd van het schrijven.”

Wat vinden de kinderen uit je klas ervan dat je een boek hebt geschreven?

Jonna:

“De kinderen uit mijn klas zijn heel erg trots op me en willen heel graag mijn boek kopen. De juf vroeg laatst om mijn handtekening, maar ze was het boek vergeten, haha! Ik heb een hele mooie handtekening.”

Ben je eigenlijk gewoon een beetje beroemd nu?

Jonna:

“Ja, maar niet heel erg. Als ik wel heel erg beroemd zou zijn, zou ik heel graag heel veel handtekeningen uitdelen. Ook wil ik dan met Ilse allemaal foto’s maken. En ik wil ook graag vlogs maken, zodat ik die naar YouTube op kan sturen!”

Hoe laat jij aan mensen weten dat je een boek hebt geschreven?

Jonna:

“We hebben mailtjes gestuurd.”

Ilse:

“En we hebben het via social media verspreid en via de krant.”

Jonna:

“We hebben al veertig boeken verkocht en we gaan er nog veel meer verkopen!”

Waar gaat je boek over?

Jonna:

“Het gaat over Kim, een stoer meisje. Ze gaat kamperen met vriendinnen en leert dan een nieuwe vriendin kennen, Sterre. Kim breekt haar been en beleeft allemaal avonturen. Gelukkig loopt het verhaal goed af.”

Zou je zelf Kim willen zijn?

Jonna:

“Ik ben zelf gewoon Jonna, maar als Kim echt zou bestaan, zou ik wel vriendin met haar kunnen zijn.”

Wil je samen met Ilse nog meer boeken schrijven?

Jonna:

“Ik ga nu met deel 2 beginnen. En daarna deel 3, deel 4 en deel 5! Ik heb heel veel zin om nog meer boeken te gaan schrijven.”

Ilse:

“Jonna gaat bijna van school af, dus ze gaat mij ook niet meer zo vaak zien. Ik denk dat ze deel 2 zelf gaat schrijven. Ik vond het in ieder geval een superleuk avontuur om samen met Jonna te schrijven. Ik ben heel trots op Jonna. En voor haar is het ook heel gaaf dat ze dit talent heeft. Dit boek geeft haar echt kracht om met haar beperking om te kunnen gaan. Het is namelijk een hele prestatie om als kind al een eigen boek te schrijven!”

Benieuwd geworden naar Jonna’s boek? Je kunt hem online bestellen of via de boekhandel. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Downsyndroom.