Eva Logo
17 maart 2018 in Christelijke muziek

Kinga: ‘Ik ren niet weg voor mijn lijden’

Vandaag, is de titel van de nieuwe cd van Kinga Bán. Eva was aanwezig bij het presentatieconcert en vroeg Kinga naar de teksten op het album. “Ik heb hetzelfde ritme als mijn kinderen. We gaan tegelijk naar bed.”

De concertzaal in Houten roept direct een huiselijke sfeer op. De oude lamp met franjes en stoel met hoge rugleuning staan aan de rechterkant van het podium waar Kinga Bán optreedt. Haar nieuwe cd, Vandaag, bestaat uit teksten en gedachten die haar dagelijks bezighouden. “Tijdens het maken van mijn eerste cd wilde ik liedjes maken voor mijn familie en vrienden. Dit album voelt heel anders.”

Zomaar een morgen

‘Ik ben van de dag, de dag is van mij. Morgen de zorgen, vandaag ben ik vrij!’
“Dit lied gaat over mijn onbezorgde jeugd,” vertelt Kinga. “Ik ben me bewust dat niet iedereen een jeugd zonder zorgen heeft, daarom ben ik dankbaar. Vroeger deed ik mijn ding en maakte me niet druk. Ik weet dat ik mijn kinderen niet zorgeloos kan opvoeden, vanwege mijn ziekte, maar ik vind het mooi wat ik ze op deze manier mee kan geven.”

Vandaag

‘De Aanwezige verlaat je niet, want de hemel gaat nooit dicht.’
“Ik merk dat ik vaak in het moment leef. Dan ben ik te veel met mijn eigen dingen bezig en dat haalt me soms weg bij het leven met God. God ziet elke stap die ik zet. De hemel gaat nooit dicht, want ik kan altijd tegen Hem praten. De lijn met onze Vader is altijd open, ook al voel je of ervaar je het niet.”

Dag, mama

‘Dag mama, een nieuwe dag. Mama dag.’
“In een moeder-dochter relatie gebeurt zoveel. Je deelt niet alleen de mooie dingen, maar ook de moeilijke momenten. Het laatste couplet gaat over de toekomst, over het afscheid nemen. Maar dat is oké, we zullen elkaar weer zien.”

Kleiner

‘Mijn wereld wordt kleiner, maar dat zegt niet het meest. Want de ruimte in mijn hart voor jou, is nog nooit zo groot geweest.’
“Ik zing dit lied voor iedereen die met mij te maken heeft. Twee jaar geleden werd mijn wereld kleiner, want ik kon fysiek minder aan. Mijn gezin gaat bijvoorbeeld een dagje naar de Efteling, ik kan niet mee. Afspreken met mijn zussen of vriendinnen gebeurt ook minder, want mijn dagen zijn korter. Ik heb hetzelfde ritme als mijn kinderen. We gaan tegelijk naar bed.”

Je lacht

‘Te mooi, te veel, te goed.’
“Het woordje ‘te’ zorgt voor wrijving, want het wordt gezien als iets heftigs. De inspiratie voor dit nummer komt van een van mijn kinderen. Bij ons thuis deelt zij heftige emoties. Niet alleen een lach, ook boosheid. Soms is dat irritant, maar het zette me aan het denken. Je heftigste emoties laat je zien aan de mensen van wie je het meeste houdt, dus eigenlijk is het ook een cadeau. Je mag alles van mij zien.”

Geen einde

‘Als een veldbloem die haar blaadjes in de wind laat gaan, waaien de kleuren steeds meer weg uit mijn bestaan.’
“De leuke en mooie dingen verdwijnen langzaam om me heen. Ik moet het doen met wat over is. Vaak blijf ik positief en dat wil ik ook vertellen via deze cd, maar dit nummer laat de andere kant zien. Het vertelt hoe ik me soms voel als ik de goede dingen zie verdwijnen.”

Door alle tijden heen

‘Geef mij uw vreugde weer, til mij op uit diepe dalen.’
“Hoe komt het dat we in moeilijke tijden naar God toe rennen? We willen niet dat er zoiets als lijden bestaat, dus wat doe je als je ermee te maken hebt? Ik wil er niet voor wegrennen, maar ermee leren omgaan. Lijden bestaat, en hoort bij mijn leven.”

Zo zal ik bij je zijn

‘Als de zon op je huid, als het verre geluid van een lach op een zomerse ochtend.’
“God wil er voor ons zijn in de kleine dingen. Tijdens de eerste keer dat ik dit lied zong, dacht ik: als ik er straks niet meer ben, vind ik het mooi als mijn kinderen mij kunnen ervaren in deze kleine dingen.”

Op reis

“Ik wilde op de cd niet alleen zingen, maar ook iets zeggen. Ik wil de kern van mijn geloof uitdragen. Op reis gaat over het uitzien naar Jezus, om bij Hem te zijn. Toch zou het heerlijk zijn als ik de energie had om nog alle dagelijkse dingen te doen. Maar in de verte zie ik Jezus. Ik heb Hem in beeld, mijn hoop is op Hem.”

Tekst: Lisanne Doff

Meer over Kinga's nieuwe album lees je hier​​​​​​​.