Eva Logo
20 maart 2018

Recept: gele rijst met kokos en paarse rijst met kruiden

Rijst met een kleurtje: erg lekker en prachtig op je bord! Een recept dat nét even anders is dan anders.

Als je op Google zoekt naar recepten met gekleurde rijst, kom je veel recepten tegen met voedingskleurstof. Het ziet er heel vrolijk uit, maar wist je dat je je rijst ook heel goed met natuurlijke kleurstoffen kunt kleuren? Dit is heel leuk om met je kinderen te maken, maar ook gewoon als je zelf in een creatieve en culinaire bui bent. Dus wacht niet langer en ga aan de slag!

rijst

Ingrediënten (voor 2 tot 4 personen)

Voor de gele rijst
150 gram basmatirijst
1 theelepel kurkumapoeder
1 eetlepel boter of olijfolie
10 stukjes gehakte kokos
5 grote garnalen

Smelt de boter of verhit de olie in een pan. Bak daarna de rijst op middelmatige temperatuur totdat de korrels glazig zijn (blijf goed roeren). Roer de kurkumapoeder erdoor. Schenk water erbij en breng aan de kook (zorg dat alle korreltjes net onder water staan). Kook tot het water is verdampt en de rijst nog pruttelt. Plaats het deksel op de pan en stoom de rijst zo verder gaar. Snijd garnalen in kleine stukje en bak krokant in de boter. Breng op smaak met een snufje zout. Serveer de rijst met de kokos en de garnalen.

 

Voor de paarse rijst

150 gram rijst
250 gram rodekool (fijngesneden)
Citroensap
Groene kruiden naar smaak (zeer fijn gesneden)

Week de rodekool in gekookt water. De kool moet net onder water staan. Het water wordt hierdoor donkerpaars. Haal de kool eruit en voeg enkele druppels citroensap toe tot het water verandert naar paars/rood. Kook de rijst in het paarsrode water. Garneer met de kruiden.

Nadat je even heerlijk hebt genoten van de aanblik van dit prachtige gerecht, kun je nu lekker gaan eten. Eet smakelijk!

Dit recept komt uit de culinaire reportage in Eva 3, het aprilnummer van 2018. Je kunt 'm eten met een heerlijke bietensalade. Kijk hier voor het recept!