Eva Logo
2 maart 2018 in Geloof

Satcha Maduro: 'Het voelde alsof ik ultiem gefaald had’

Alleenstaand een meervoudig verstandelijk beperkte dochter opvoeden, je baan kwijtraken en volop in de schulden verstrikt raken. Het overkwam Satcha Maduro (40), die vanavond haar verhaal vertelt in De Verandering. Hoe heeft zij de draad weer opgepakt?

“Ik was van plan om een mooie carrière op te bouwen, maar toen werd ik verliefd. Ik raakte in verwachting en vanaf dat moment liep alles anders. Mijn vriend ging bij me weg en ik kreeg een dochter met een ontwikkelingsachterstand, spraakgebrek en autisme. Dat zorgt ervoor dat ze non-stop begeleiding nodig heeft. Op mijn werk werd mijn contract niet verlengd en zo (door de spanning?) raakte ik langzaam in een burn-out. Ik was het overzicht kwijt op mijn leven, maar ook op mijn financiën. Dit ging zover dat ik op een gegeven moment rekeningen niet meer kon betalen en mijn post niet meer durfde open te maken.

Depressie
Ondertussen moest mijn dochter uit huis geplaatst worden, omdat ik haar niet de zorg kon bieden die ze nodig had. Het voelde alsof ik ultiem gefaald had, als persoon en als moeder. Het werd steeds donkerder en ik raakte in een depressie. Ik heb het zo uitgeschreeuwd naar God uit wanhoop. Op dat moment voelde ik een hand op mijn schouder en hoorde ik: ‘Wees niet bang, Ik ben bij je.’ Dat raakte me zo, dat ik me daaraan heb vastgeklampt. Ik begon in te zien dat in Gods ogen ieder mens mooi is, ook mijn dochter.

Ik schaamde me
Het was een hele stap om open te zijn naar mijn omgeving over mijn schulden. Ik schaamde me ontzettend en had mensen om mij heen nooit verteld over mijn situatie. Bang voor het oordeel stapte ik naar mijn moeder. Mijn vader had gekampt met een gokverslaving, wat zorgde voor grote schulden. En nu zat ik er zelf middenin! Ik leerde om open te zijn en hulp te vragen. Dat was gek, omdat ik zelf was opgeleid als maatschappelijk werkster. Maar daardoor wist ik ook precies welke weg ik moest gaan.

Aftellen
Ik sprak alles uit bij een psychotherapeut en begon met sporten. Deze combinatie heeft me weer zo in mijn kracht gezet. Toen ik eenmaal herstelde, kreeg ik het verlangen dat iedereen die kracht moest kunnen ervaren. Ik ontwikkelde een eigen coachingsmethode en startte een coachingsbureau.

Inmiddels ben ik aan het aftellen, want over een halfjaar ben ik schuldenvrij. Dan heb ik eindelijk mijn vrijheid terug! Mijn dochter kan dankzij goede begeleiding doordeweeks en in vakanties thuiskomen. Ik sta weer vol verwachting in het leven.”
 

Drie lessen van Satcha

Uit haar verleden leerde Satcha drie lessen:

  • Durf de schaamte te doorbreken en ga met mensen praten. Schaamte is echt een gevangenis, die je tegenhoudt om vooruit te komen.
  • Omring jezelf met inspirerende mensen. Mijn netwerk heb ik gevuld met mensen die succesvol zijn in wat ze doen, maar ook ergens vandaan komen.
  • Geloof dat God het voor je kan doen.

Satcha Maduro's uitgebreide verhaal is te zien bij De Verandering (vanavond om 18.40 uur, NPO2). Ze heeft haar eigen coachingsbureau Somega.


Tekst: Leonie van Ark