Eva Logo
Muziek helpt bij dementie
20 maart 2018 in Hoofd & hart

Tegen dementie: meezingen met je favoriete jeugdklassiekers

Zing jij vaak met je favoriete muziek mee? Mooi zo! Meezingen is namelijk goed voor je hersens. In het bijzonder wanneer je te maken hebt met dementie.

In 196 Amerikaanse verzorgingshuizen werd een onderzoek gedaan, dat maar liefst vier maanden duurde. De bewoners kregen bekende musicalliedjes te horen, in sessies van vijftig minuten. De helft van de personen zong mee, terwijl de andere helft alleen luisterde. Het luisteren naar muziek had positief effect op de rechter hersenhelft. Het meezingen zorgde voor meer activiteit in de linker hersenhelft. 

Het resultaat: de mensen die meezongen, scoorden hoger op cognitieve testen die werden gedaan na het onderzoek. 

Bijzonder hè? Volgens de onderzoekers komt dit doordat veel mensen opgroeien met het zingen van liedjes. Die herinneringen blijven bestaan. Die komen weer naar boven wanneer je die liedjes weer gaat zingen. Zelfs mensen in de laatste stadia reageren nog op muziek. Het lichaam blijft namelijk vaak reageren, zelfs als de patiënt zelf zich nauwelijks meer uit. Voor mensen in een minder gevorderd stadium is het actief muziek maken heel belangrijk, omdat ze hierbij ook bewegen. 

Minder angstig bij dementie

Van muziek worden mensen sowieso rustig als ze geïrriteerd zijn. Ze worden ook actiever als ze passief zijn en vrolijker als ze verdrietig zijn. Sterker nog, herinneringen waarvan je dacht dat je ze voorgoed kwijt was, kunnen weer terugkomen. En op die manier wordt de kwaliteit van je leven beter. Uit onderzoek blijkt zelfs dat demente ouderen die meededen aan de muziektherapie, vaak stoppen met het slikken van antipsychotica. Ook nemen gedragsproblemen af en hebben mensen minder behoefte aan angstmedicatie. Let op: kies je muzieksoort wel zorgvuldig uit. Het als iemand die van klassieke muziek houdt naar volksliedjes gaat luisteren, werkt het namelijk averechts.

Ook in onderstaand filmpje kun je zien hoe krachtig muziek kan werken op je hersenen, juist wanneer je te maken hebt met dementie. 

Bronnen: www.newnownext.com; naturalsociety.com

(original) Man In Nursing Home Reacts To Hearing Music From His Era

Zin in nog meer hoopgevende verhalen? Dan klinkt dit artikel je ook als muziek in de oren.