Eva Logo
8 maart 2018

Wereldvrouwen: Gerdien reist de hele wereld over

Ze woont nu al bijna vijf jaar met haar man Wim in Calgary (Canada). Daarvoor woonde Gerdien met haar gezin in Japan, Nigeria, Bunei en Nederland. “Ik ben gaan houden van de natuur die Canada te bieden heeft en houd ervan om creatief bezig te zijn in mijn eigen atelier.”

Gerdien Ravesloot: “Mijn man Wim werkt voor een grote oliemaatschappij. Hij houdt zich bezig met de aanleg van een veld voor vloeibaar aardgas, dat in Kitimat (Brits-Columbia) aangelegd zal worden. Het werken aan zo'n project heeft altijd een onzekere factor; je weet nooit of het uitgesteld wordt, überhaupt doorgaat en of je nog op het project mag blijven werken. In Calgary worden alle voorbereidingen voor het project getroffen. Als alles volgens plan verloopt, verhuizen we in de nabije toekomst naar Kitimat.”

“Calgary is het Texas van Canada: de stad met het zwarte goud, van de Olympische Winterspelen, ijshockey, Tim Hortons (Canadese Starbucks), cowboylaarzen en zwart-rood geblokte overhemden. Het is een stad waar verschillende nationaliteiten bij elkaar wonen. Toch houden de Canadezen zich vast aan hun tradities zoals het jaarlijkse Stampede-festival, een rodeo-festival en het grootste jaarlijkse outdoor festival van Canada. Tijdens dit festival tonen cowboys en First Nations (Indianen) hun tradities aan de wereld. Iedereen in de stad trekt cowboykleding aan. Zelfs Wim gaat de hele week als complete cowboy naar zijn werk!”

“Als je weer naar het buitenland vertrekt, wat neem je dan mee? Voor mij persoonlijk is het altijd heel belangrijk een eigen thuis te creëren. Dat betekent dat ik veel persoonlijke spullen meeneem. Voor de reis naar Canada was dit wel even zoeken, omdat we ons huis in Nederland hebben aangehouden voor onze kinderen en voor de momenten dat wij even in Nederland zijn. We hebben vooral veel kleurrijke spullen meegenomen en veel serviesgoed voor alle etentjes die ik organiseer. Ons Canadese huis is eigenlijk veel te groot voor ons samen. In begin waren we elkaar zelfs kwijt in ons huis!”

“Zelf ben ik van nature een echt stadsmens. Heerlijk slenteren in Amsterdam, Tokyo of Vancouver, een terrasje pakken, genietend van de verscheidenheid aan mensen die er rondloopt. In Calgary zit ik dan eigenlijk verkeerd; er is weinig fleur aan deze stad, weinig gezelligheid zoals wij Nederlanders kennen. En dan heb je ook nog de lange winters met temperaturen van -25°C. Het is altijd oppassen geblazen op de spekgladde wegen als het weer eens flink gesneeuwd heeft. Toch heb ik, na vijf jaar Canada, het leven in Calgary leren waarderen.”

“Canada en voornamelijk de Rocky Mountains staan hoog op de bucketlist van veel vakantiegangers. Hoe heerlijk is het dat wij hier ieder weekend van kunnen genieten als we dat willen. Keer op keer is er weer wat anders te zien. De winter is schitterend met al dat sneeuw en ijs, maar ook de zomers zijn prachtig. Soms rijden we op zondagmiddag nog richting the Rockies, op zoek naar wilde dieren. In de schemer komen er namelijk veel dieren uit de bossen: edelherten, berggeiten, bergmarmotten, coyotes en niet te vergeten de beren. Begin mei, als de beren weer uit hun winterslaap komen, zijn we extra vaak in de bergen te vinden. Het blijft geweldig deze wilde dieren te spotten!”

“Het expatleven brengt veel mooie dingen met zich mee, maar de keerzijde is dat je ver weg bent van de mensen die je dierbaar zijn. Met ons gezin hebben we in verschillende landen gewoond, maar naar Canada zijn Wim en ik samen vertrokken zonder de kinderen. Dat was en is soms nog lastig. We genieten er dan ook echt van als de kinderen in de kerstvakantie komen. Twee weken lang 24/7 qualitytime als gezin. We zijn super trots op onze kinderen, op hoe ze in het leven staan en hoe goed ze het doen. Het expatleven blijft een vreemd leven. Gelukkig ervaren wij als christenen dat onze Hemelse Vader bij ons en tegelijkertijd ook bij onze kinderen is. Dat maakt het voor ons makkelijker, wetende dat Hij voor eenieder zorgt.”

“Ik heb in het verleden verschillende opleidingen afgerond, waaronder de banketbakkersopleiding en A-verpleegkundige, maar door ons expatleven heb ik de keuze gemaakt om mijn vak niet uit te voeren. Bovendien was dit ook niet mogelijk in de landen waar we gewoond hebben. Ondertussen zijn we aardig gesetteld in Calgary, hebben we een kerk gevonden, vrienden gemaakt en heb ik zo mijn sociale contacten door de week. Gelukkig kan ik mezelf ook uitstekend vermaken. Ik ben dankbaar voor mijn creatieve talenten. Ik houd ervan om te koken, te bakken, mensen uit te nodigen en hen bij elkaar te brengen. Doordat Wim perioden veel op reis is, is het soms ook eenzaam. Dan geniet ik extra in mijn atelier; mijn eigen werkplek waar ik kleurrijke kunstwerken maak! Echt een cadeautje!”