Eva Logo
jongens boulevard
29 maart 2018

Wereldvrouwen: Mieke draagt bij aan het geluk van Dominicaanse jongens

Mieke Kegel woont sinds 2015 in de Dominicaanse Republiek en werkt daar met tienerjongens die liefde en aandacht nodig hebben. “De jongens zijn echt als zonen voor me en ik probeer ze bij alles te helpen waarbij hulp nodig is.”

Ik wilde mijn hele leven al op avontuur gaan en ben daarom gaan backpacken. Naarmate ik ouder werd, begon ik mij steeds meer te realiseren hoe goed mijn leven was en wat ik allemaal van God gekregen had. Dit wilde ik gaan delen met anderen. Ik ben naar Thailand gegaan om uit te reiken naar de meisjes en vrouwen in de seksindustrie. Dit heeft zoveel indruk op me gemaakt dat ik dit ook in Nederland ben gaan doen: ik ging wekelijks op outreach naar vrouwen in de Groningse rosse buurt. Veel vrouwen die daar werken komen uit de Dominicaanse Republiek.

Mieke gearmd met jongen

Ik wilde graag zien waar deze vrouwen vandaan komen en ben naar de Dominicaanse Republiek gegaan om hun cultuur te leren kennen en de taal beter te leren. Ik heb een half jaar met YWAM (Youth With A Mission) San Pedro gewerkt. Maar waar ik dacht met meiden en vrouwen te gaan werken, werden het de jongens van de Malecón waar mijn hart naar uitging!

groepsfoto mieke en jongens

Op de Malecón (de boulevard) zijn de bars waar de Dominicanen samenkomen om een drankje te doen. Hier werken jongens uit arme gezinnen als schoenenpoetsers en autowassers. Een keer per week ga ik met eten naar de boulevard om de jongens te bezoeken en wat liefde en aandacht te geven. De jongens zijn echt als zonen voor me en ik probeer ze bij alles te helpen waarbij hulp nodig is. Ik help ze bijvoorbeeld met het regelen van allerlei zaken, zoals dokters- of tandartsbezoeken en schoolspullen. Maar ook help ik ze met Engelse les en bezoek ik hun families.

Mieke en honkbalteam jongens

Sinds februari hebben we ons eigen honkbalteam! Met vijftien jongens trainen we elke vrijdagmiddag. Bijna elk weekend hebben we een wedstrijd. Ook doen we samen Bijbelstudie en maken we leuke uitstapjes. Honkbal is dé sport hier en de jongens vinden het geweldig!

Mieke wedstrijd buiten de stad honkbal

Hier hebben we een wedstrijd buiten de stad, tussen de suikerrietplantages, kippen en ezels. Door geldgebrek gaan de jongens niet vaak weg, dus het is heel leuk voor ze dat ze op deze manier ook wat meer van hun land zien.

Mieke eet samen met jongens

Regelmatig komen er jongens voor de gezelligheid bij mij thuis. We doen dan samen spelletjes of kijken een filmpje. Hier hebben ze voor mij gekookt! We aten bollos: gekookte balletjes van maïsmeel.

Mieke en meisjes laten rapport zien

De openbare scholen zijn gratis, maar het schooluniform en alle schoolspullen moeten zelf gekocht worden. Voor een gezin met meerdere kinderen is dit haast onbetaalbaar. Elk jaar help ik dan ook met schoolspullen voor de jongens en hun broers en zussen. Hier laten ze hun rapport zien, met allemaal goede cijfers!

Mieke en jongens met zelfgemaakte vliegers en wasgoed

Een beeld dat je hier regelmatig ziet: wasgoed dat buiten hangt en jongens op daken met zelfgemaakte vliegers.

Ik vind het nog steeds geweldig wat ik hier doe, maar het is zeker ook heel pittig geweest. Dat komt voornamelijk omdat ik alles alleen deed, maar de gebeden om hulp zijn verhoord! Ik vind het geweldig dat ik nu met mijn Dominicaanse collega een ‘eigen’ honkbalteam mag hebben en daarmee Gods liefde mag doorgeven aan de jongens die dat zo hard nodig hebben!

Wil je meer weten over Miekes werk? Mieke deelt op haar site veel leuke avonturen die ze met de Dominicaanse jongens beleeft.