Eva Logo
17 maart 2018

Wereldvrouwen: Thea trouwde met een Malawiaanse predikant

Thea Mawaya woont in Malawi, is getrouwd met een Malawiaanse predikant en heeft drie kinderen. Als vrouw met een verpleegkundige achtergrond zet ze zich in voor weduwen, wezen en andere hulpbehoevenden. "Als God je naar een bepaald land zendt, is Hij daar zelf al geweest".

Als tweede uit een gezin van tien kinderen wist ik wat delen was en voor elkaar zorgen betekende. Onbewust groeide zo het verlangen om in Afrika dienstbaar te zijn. Ik ging verpleegkunde studeren en solliciteerde in 2002 bij Stichting Stephanos in Malawi, een van de armste landen ter wereld. Ik wist niet eens precies waar dit land lag! Stephanos runt onder meer een weeshuis waar zo'n 50 kinderen wonen. Veel andere weeskinderen in de dorpen krijgen hulp. Ik werd aangesteld voor het weesproject in de dorpen en werk daar tot op de dag van vandaag.

Hier houd ik een toespraak bij de opening van een kleuterschool.

Via de plaatselijke kerk leerde ik mijn man Paul kennen, die in de plaats waar wij woonden aangesteld werd als predikant. In 2006 trouwden we in Nederland en keerden daarna terug naar Malawi. Ons werk ligt duidelijk hier en we weten ons door God geroepen om hier dienstbaar te zijn.

Hier geeft Paul een Bijbelstudie via de plaatselijke radio.

Omdat ik al een aantal jaren in Malawi woonde en inmiddels de landstaal (Chichewa) goed sprak, was het feit dat ik trouwde met een Malawiaanse predikant niet heel vreemd voor mijn familie. Ik heb geleerd dat wanneer God je naar een bepaald land zendt, Hij daar zelf al is geweest. Hij voorziet in alles. Zijn aanwezigheid is ons leven is zichtbaar in ons werk. Een bekend lied zegt: " Laat mij Jezus in de wereld zijn, door Zijn ogen zie ik de pijn, van een mens die Jezus niet kent."

Iedere zaterdag komen wij als vrouwen bij elkaar voor Bijbelstudie en gebed. Daarna bieden wij praktische hulp aan mensen die dat nodig hebben. We bezoeken vrouwen in de gevangenis, weduwen en weeskinderen, zieken en ouderen. We delen gezondheidstips, businessideeën en geven steun op het gebied van huwelijk en kindzorg. Zo heb ik de vrouwen geleerd hoe ze pindakaas kunnen maken van hun eigen pinda’s en ananassap van de verse ananas die in de bergdorpen groeien. We zijn ook een weekend aan het meer geweest onder het thema van Prediker 31.

We zijn gezegend met drie gezonde kinderen die alle drie in Malawi zijn geboren. Joel (10), Joshah (7) en Josephine (4) gaan alle drie naar de internationale school in Blantyre. Op de woensdagen als ik vrij ben doen we leuke dingen met elkaar, zoals een kookcompetitie, tuinieren of knutselen. De Nederlandse loombandjes zijn hier nog steeds razend populair. Op zaterdagmiddag zit de veranda vol met kinderen uit de kerk die met elkaar bandjes maken. Iedere twee jaar komen wij als gezin met verlof naar Nederland, daar kijkt iedereen naar uit. Het eigen thuisland blijft toch trekken, al is Malawi na 16 jaar ook mijn thuis geworden. 

Deze vrachtwagen werd gebruikt om maïs uit te delen aan de arme bevolking, maar kwam onderweg vast te zitten.

Irritaties zijn er soms wel. Tachtig procent van de bevolking woont op het platteland waar geen stromend water, gas of elektriciteit is. Werk dan maar eens op tijd! Dan gaat het dus op een Afrikaans tempo, vooral gezien de gemiddelde temperaturen die tussen de 20 en 30 graden liggen. Tijdens het regenseizoen gaan we nog een versnelling terug, want dan zijn de wegen vaak onbegaanbaar en scholen in de dorpen maar half gevuld vanwege het lekkende dak.

Willen we terug naar Nederland? Nee, nog niet. Onze taak ligt duidelijk in Malawi. Er zijn nog heel veel mensen die niet bereikt zijn met het Woord van God of die er wel weet van hebben, maar het niet praktisch kunnen uitleven. Ook zijn er veel kinderstemmen die niet gehoord worden en onderdrukt worden door armoede en misbruik. Laat ons nog maar een tijdje hier blijven!