Eva Logo
3 maart 2018

Wereldvrouwen: Willienke verleent postnatale zorg in Niger

Willienke woont met haar man Matthijs en twee zoontjes sinds 2014 in Niamey, de hoofdstad van Niger. Willienke en Matthijs werken daar voor CAMA Zending. “We werken onder de Toeareg-nomaden van Niger. We geloven dat God ook in Niger zijn Koninkrijk wil bouwen. Werken in het minst ontwikkelde land ter wereld is niet altijd makkelijk, maar het is bijzonder om door Hem te worden ingezet.”

Matthijs richt zich, samen met een lokale kerk, op de Toeareg-christenen. Hij verlangt naar een bloeiende, aanstekelijke kerk onder de Toearegs die uit liefde handelt in een land dat dit nodig heeft. Daarnaast werkt hij samen met verschillende Toeareg-initiatieven die er op gericht zijn deze nomaden te helpen beter voor hun gezinnen te kunnen zorgen.

Ikzelf train verloskundigen. Ik begeleid Toeareg-vrouwen rondom hun zwangerschap. Ook geef ik les op een naaischool voor 'girls at risk'. Hier leren meiden naaien, lezen en rekenen en krijgen ze les over gezondheid.

Eén van de lastige dingen van het wonen in Niger is het continue contrast tussen arm en rijk. We worden veel geconfronteerd met pijn en lijden.

Onze zoons Jonah en Samuel zitten op verschillende scholen. De een in het Frans, de ander in het Engels. Het is ongelofelijk hoe snel kinderen andere talen oppakken, maar thuis spreken we alleen Nederlands, want dat kunnen ze nergens anders oefenen!

Ik doe regelmatig postnatale zorg voor Toearegvrouwen. Er is zo veel onwetendheid. Moeders zijn bijvoorbeeld onzeker of hun baby genoeg drinkt. Terecht, want ze worden vrijwel altijd met flink ondergewicht geboren. Ik weeg de baby's regelmatig en probeer de moeders te bemoedigen. Jonah kruipt graag in het schommelbedje dat gebruikt wordt om baby's in slaap te wiegen. Veiligheidsvoorschriften zijn hier nog onbekend!

We zijn als gezin veel op elkaar aangewezen en dat is best bijzonder. Iedere maand hebben we een thema waar we over werken, om het Nederlandse vocabulaire te laten groeien. Ik vind het leuk dit op een creatieve manier te doen.

Ik geef les over zwangerschap op een school voor tienermeiden. Ze leren hier naaien van lokale docenten, maar daarnaast geven we hen Frans en rekenen en les over gezondheid, relaties en het maken van wijze keuzes. We hopen dat ze hier over een paar jaar, als ze zelf moeder worden, de vruchten van plukken!   


Niger is een woestijnland in West-Afrika. Het is een land vol uitdagingen: droogte, kindersterfte, een instabiele regio en gebrek aan onderwijs en gezondheidszorg. Vanuit hun geloof in Jezus Christus willen Willienke, Matthijs en hun zoons  Zijn boodschap van hoop brengen in een land dat ogenschijnlijk hopeloos is. Samen met hun team van CAMA Zending zetten ze zich in voor Toeareg-nomaden.