Eva Logo
26 april 2018 in Uit & thuis

5 tips om te onderhandelen tijdens Koningsdag

De vrijmarkt is dé plek om voor een prikkie hele mooie items te vinden. Dan moet je echter wel weten hoe je moet onderhandelen. Ben je daar nou niet zo goed in, dan kan je wat leren van de professionals!

Stel je voor: je loopt door de oranje menigte langs alle kleedjes en tafeltjes waar kinderen, maar ook volwassenen hun goederen hebben uitgestald. Je oog valt op een kledingrek met de mooiste jas die je hebt gezien. Die móet jij hebben. Bij het kledingrek staat een vrouw te wachten tot er mensen langskomen. Hoe ga je dit aanpakken?

Tip 1. Bedenk van tevoren wat je wil uitgeven

Het is tweedehands, dus je hoeft er geen fortuin aan uit te geven. Bekijk het item, in dit geval een jas, goed. Hangen er knopen los? Van welk merk is hij? Probeer dan de waarde in te schatten en bedenk wat je ervoor zou willen geven.

Tip 2. Smeed een band

Onderhandel tips

Lastig om te doen binnen een paar minuten, maar hoe positiever iemand over jou is, hoe schappelijker hij of zij wordt. Knoop dus een praatje aan met de vrouw en geef een compliment. Als je klaar bent om te onderhandelen, word dan niet ineens heel fel of hard. Als de ander een te hoge prijs noemt, zeg dan ook niet dat dat belachelijk is, maar dat die prijs te hoog voor jou is.

Tip 3. Laat de ander de eerste prijs noemen

Vraag wat de vrouw voor haar jas wil hebben. Als zij vraagt wat je ervoor wilt geven, probeer er dan voor te zorgen dat zij toch als eerste een prijs noemt. Misschien noemt zij wel een heel schappelijke prijs, maar dan kan je alsnog proberen eronder te komen. Als jij eerst een prijs noemt en zij wilde hem voor minder verkopen, dan zou dat natuurlijk ook zonde zijn!

Tip 4. Onderhandelen maar!

Oké, er is een prijs genoemd. Laten we zeggen dat zij 40 euro voor de jas vraagt en jij dacht aan 20. Tijd om te onderhandelen. Vertel haar dus dat die prijs voor jou te hoog is en leg uit wat de minpunten aan de jas zijn, zonder de vrouw aan te vallen. Benoem dat er een knoop los hangt en misschien dat je zo’n zelfde jas nog ergens anders hebt zien hangen. Noem dan een prijs die lager ligt dan wat jij voor ogen had, 15 euro bijvoorbeeld. De kans is dan groter dan je dichtbij je eindbedrag uitkomt.

Tip 5. Wees niet te koppig

De vrouw kan koppig zijn en denken dat ze echt niet minder wil hebben dan 40 euro, maar jij kan ook te koppig zijn en haar bod van 30 euro afslaan. Blijf realistisch over de waarde van het item. Als je echt niet zoveel geld uit wil geven, moet je je daar ook niet in laten praten. Blijf standvastig, maar geef ook een beetje toe. Een goed gezegde over onderhandelen is: als een onderhandeling goed is gegaan, doet het bij beide partijen een beetje pijn. Je levert allebei wat in.