Eva Logo
facebook verwijderen arjen lubach
10 april 2018

Bye bye Facebook - of niet?

Arjen Lubach startte een speciaal evenement: met z’n allen onze Facebookpagina’s verwijderen. Maar helpt dat nou echt? Of is er meer aan de hand?

Je Facebook-account verwijderen klinkt nogal rigoureus, maar Arjen komt zeker met goede argumenten. Cambridge Analytica is een bedrijf dat data van mensen gebruikt om te adverteren. Zij verzamelden afgelopen tijd de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers. Deze gegevens werden vervolgens ingezet voor de verkiezingscampagne van Trump. Het merendeel van de gegevens behoort aan Amerikanen, maar Cambridge Analytica is ook in het bezit van de data van 89.000 Nederlanders. Wellicht denk je: ach, ik ben gewoon voorzichtig en selectief met wat ik deel op Facebook, dat is vast voldoende. Maar, zoals Arjen in zijn show vertelde: Facebook weet ook op welke websites jij bent geweest. Ze volgen dus niet alleen wat je op Facebook zelf post, maar ook daarbuiten. 

Facebook verwijderen like knop

Als je deze like-knop (rechts) ziet op een website, betekent dat dat Facebook weet dat jij hier bent geweest. Zelfs als je die knop niet ziet, bevinden zich op sommige sites zulke Facebookknoppen, ter grootte van een pixel. Die kan je niet zien, maar zo komt Facebook er nog steeds achter dat je op die specifieke website bent geweest. Al die informatie slaat Facebook op en zo krijgen ze een steeds helderder beeld van wie jij bent en wat je doet. 

#deletefacebook?

Arjen noemt Facebook “het grootste spionageproject in de geschiedenis van de mensheid”. Moeten we dan nu met z’n allen met hem meedoen en allemaal onze Facebookpagina’s verwijderen? Dat lijkt bijna de enige optie. Als we niet willen dat Facebook gegevens over ons verzamelt, zouden we ons account moeten verwijderen zodat er niks meer te verzamelen valt.

facebook verwijderen

Maar, let op. Ook als je geen Facebookaccount hebt en sites bezoekt die de Facebookpixel hebben, registreert Facebook nog steeds dat jij daar bent geweest. Facebook verzamelt alle informatie die van jouw IP-adres komt. Het bedrijf gebruikt die informatie voor advertenties die specifiek op jou gericht zijn. En die advertenties zijn niet alleen op Facebook te vinden. Ook dat spelletje dat je ’s avonds altijd doet op je telefoon, Candycrush bijvoorbeeld, gebruikt de gegevens die Facebook heeft verzameld om passende reclame aan jou voor te schotelen.

Dus wat nu? Wat je allereerst kan doen is kijken welke gegevens Facebook over jou heeft verzameld. Dat doe je door naar facebook.com/settings te gaan. Onderaan het lijstje met accountinstellingen staat dan ‘een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’. Klik daarop, vul je eigen wachtwoord in en er wordt een bestand gestuurd naar je mailadres. 

De Consumentenbond heeft een heel stappenplan samengesteld om je eigen privacy op Facebook eens te checken. Heel handig om even te volgen. Zo kan je meer inzicht krijgen in wat Facebook allemaal over je weet en waar je ze toestemming voor geeft.

Verwijderen kan, maar of het nou echt de oplossing is... Als je besluit te blijven, hopen we natuurlijk dat je Eva blijft volgen op ons Facebook-kanaal. We zijn daarnaast op Instagram en Twitter te vinden. Ook een tip: schrijf je in voor onze online nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar eva@eo.nl met in de onderwerpregel 'Nieuwsbrief'. Tot slot starten we binnenkort met ons eigen YouTubekanaal. Hou onze website en de socials in de gaten...