Eva Logo
12 april 2018 in Opvoeding en gezin

Cherlaine (10) turnt op hoog niveau

Vanaf het moment dat Cherlaine (10) naar kleutergym mag, gaat er een wereld voor haar open. Ze staat altijd op haar handen, straalt van oor tot oor en blijkt een talent in turnen te zijn. Lennie van den Herik, pleegmoeder van Cherlaine, vertelt over de dillema’s waar zij en haar man tegenaan lopen. “Mijn man en ik rijden 550 kilometer per week om Cherlaine heen en weer te brengen.”

“Al op jonge leeftijd zagen mijn man en ik dat Cherlaine helemaal in haar element is als ze turnt. Ze durft alles, geniet er ontzettend van en ze mag zijn wie ze is. Haar talent en enthousiasme bleven niet onopgemerkt, want op haar vijfde mocht ze naar een echte selectie. Daar begon ons eerste dilemma, want ze was nog zo klein. Ze trainde elke zaterdagochtend, maar door haar talent wilden de coaches er steeds een extra trainingsdag bij. We hebben in het begin getwijfeld, want bij het trainen in een selectie ligt de nadruk ook op een gezonde levensstijl en goed eten. Wilden we zo’n jong meisje dit al aandoen? Maar we zagen hoeveel plezier ze had en konden haar dit niet onthouden. Cherlaine is nu 10 jaar en ze traint veertien uur in de week. Vier trainingen van drieënhalf uur per keer.”

'We rijden 550 kilometer per week'

“Soms verklaar ik mezelf voor gek, want mijn man en ik rijden 550 kilometer per week om Cherlaine heen en weer te brengen. Ze traint nu in de eerste divisie, bij één van de beste turnverenigingen van Nederland. En die zit niet om de hoek. Maar haar harde werk wordt beloond, want ze heeft al meerdere prijzen gewonnen en zich dit seizoen weer geplaatst voor de halve finale van de Nederlandse kampioenschappen. Vorig jaar heeft ze de meerkamp- en vloerfinale gehaald. Per onderdeel zijn er acht meisjes die gaan voor de winst. Dit betekent dat Cherlaine bij de beste acht meisjes hoort. Het vervelende is alleen dat deze finale op een zondag valt. En dat heeft mijn man en ik een paar avonden aan overleggen gekost.”

‘Dat de turnfinale op een zondag valt, vonden we lastig’

“In Nederland is het helaas niet de gewoonte dat je altijd op zaterdag mag sporten, maar bij de turnbond is dat een mogelijkheid. Mits je het van tevoren aangeeft. Hierdoor moeten we soms wel naar de andere kant van het land rijden, maar dat hebben we ervoor over. Mijn man en ik gaan om de beurt met Cherlaine mee, zodat de ander bij het gezin kan blijven. We zijn thuis met z’n negenen, dus we willen onze tijd goed verdelen over de kinderen. De zondag is onze rustdag en een dag voor elkaar. Dat de turnfinale op een zondag valt, vonden we lastig. En onze kinderen weten hoe we hierover denken.

Cherlaine zei op een gegeven moment: ‘Papa en mama, als jullie het niet willen, dan doe ik het niet.’ Als je me vijf jaar geleden had gevraagd wat ik in deze situatie had gedaan, was het antwoord een duidelijke ‘nee’. Maar dit meisje heeft een talent van God gekregen en heeft in haar leven veel houvast aan haar turntalent. Op een gegeven moment hebben we het besluiten genomen, dus nu ga ik tijdens de finale genieten op de tribune.”

'Als ze ooit stopt, krijgt ze een paar hardloopschoenen'

“Cherlaine heeft soms de neiging om te denken dat de wereld om haar draait, dus we houden haar met beide benen op de grond. Ze heeft zes broertjes en zusjes die ook al onze liefde en aandacht verdienen. Gelukkig zijn zij ook erg trots op hun zusje en klagen ze niet over de tijd die we eraan besteden. Met onze oudste kinderen praten we er regelmatig over. We bekijken per jaar hoeveel plezier Cherlaine in het turnen heeft. Ze gaat dadelijk de puberteit in, wie weet verandert haar interesse dan. Tot die tijd steunen we haar. En als ze ooit stopt met turnen, krijgt ze een paar hardloopschoenen. Zo kan ze haar energie op een andere manier kwijt.”

Meer artikelen lezen over opvoeding? Klik hier
 

Tekst: Lisanne Doff
Foto: Paul Esveldt (Uw Favoriete Foto)