Eva Logo
27 april 2018 in Uit & thuis

Eva’s boeketreeks: tips voor de mooiste boeketten!

De lente is in volle gang. Zodat jij niet alleen buiten, maar ook binnen kan genieten van al die bloemen, delen we een aantal tips om zolang mogelijk te genieten van jouw prachtige boeket.

Stap 1: De vaas

De vaas is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je bloemenavontuur. Maak, voordat je het boeket erin doet, de vaas goed schoon. Spoel de vaas niet alleen met water af, maar gebruik ook een klein beetje chloor. Hierdoor worden de bacteriën gedood en blijven de bloemen langer mooi.

Stap 2: Kies het juiste boeket bloemen

Hoe weet je nou welk boeket je het beste kunt kopen? Simpel: kies in de winkel niet het boeket waarvan de knoppen helemaal dicht zijn, of waarvan de bloemen al ver openstaan. Kies het boeket bloemen dat er precies tussenin zit, waarvan de knoppen nét opengaan. 

Meisje met een boeket bloemen in haar handen waarvan de knoppen bijna open gaan.

Stap 3: Onderhouden en verzorgen

Deze tips helpen je om zo lang mogelijk te genieten van je prachtige boeket:    

Tip 1:  Zet het boeket in koud tot lauwwarm water. 

Gebruik absoluut geen heet water! Dit tast de stelen van de bloemen aan. Zo heb je kans dat de bloemen niet meer uitkomen.

Tip 2: Gebruik de bloemvoeding.

Als je een boeket koopt, zit er ook vaak wat bloemenvoeding bij. Zo'n zakje bloemenvoeding bevat naast suiker ook hulpstoffen die de wateropname bevorderen. Meng dit samen met het water voordat je de bloemen in een vaas doet. Geen bloemenvoeding tot je beschikking? Je komt er ook met een schepje suiker of een drupje chloor (niet te veel!). Het doel is om het water bacterievrij te maken, zodat de bloemen niet gaan rotten. Voor meer informatie, kijk hier.

Tip 3: Snijd de bloemen schuin af.

Niet vergeten! Zo kunnen ze goed het water met alle voedingstoffen opnemen. Je kunt hiervoor een mesje of een speciale bloemensnijder gebruiken.

Tip 4: Niet bij de fruitschaal!

Zet de bloemen los of in een boeket nooit te dicht bij een fruitschaal. Door de stoffen die vrijkomen bij het fruit, worden de bloemen sneller oud. 

Tip 5: Nieuw leven voor de slaphangende bloem.

Slaphangende hortensia’s, rozen of andere bloemen kun je nieuw leven inblazen. Rol de slaphangende exemplaren in een (vochtige) krant en snijd ze opnieuw aan. Zet ze even in een emmer met lauwwarm water. Laat ze een uur optrekken. Vaak zie je dat de bloem volledig is opgetrokken en er weer fleurig uitziet!  

Ook het soort bloem dat je gebruikt, heeft invloed op hoelang je boeket mooi blijft. Wij zochten uit welke bloemen het goedkoopst en mooist zijn voor bij jou thuis! Lees het hier!


Dit artikel is geschreven met dank aan Sharon van Eunen