Eva Logo
28 april 2018 in Lijf & leven

Gezondheidsweek in Zwitserland: tot rust en tot God komen

Artina van Es (31) woont met haar gezin sinds 2011 in Reuti, een van de vier kleine dorpjes op de Hasliberg in Zwitserland. Ze heeft daar een gasthuis, waarin ze gezondheidsweken (waaronder ook een gezondheidsweek met Eva!) voor vrouwen organiseert. “Vrienden vroegen zich af hoe lang ‘die vrouw op de berg’ het daar vol zou houden en wachtten op het moment dat ik ervan af zou komen rollen.”

Wanneer Artina’s man Johan in 2011 aangeeft dat hij een tijdje in Zwitserland wil gaan werken als snowboardleraar, besluiten ze, bevestigd door Psalm 32: 8, het avontuur aan te gaan.

Artina: “De eerste periode verbleven we in een hotel, waar Johan na enige tijd werd gevraagd om manager te worden van het restaurant. Ondertussen lieten we ons oog vallen op een nabijgelegen gasthuis. Omdat we er allebei intens gelukkig van worden om het anderen mensen naar hun zin te maken, hoefden we niet lang na te denken over de koop. In 2012 verwelkomden we onze eerste gasten in ‘C'est la vie’, een naam die we al biddend hebben gekozen. Deze naam is door de jaren heen al zo vaak bewaarheid gebleken. We zeggen het regelmatig tegen elkaar: ‘zo is het leven’. Dan zijn we dankbaar voor alles wat we op deze plek ontvangen hebben en mogen doorgeven. Maar het past ook bij de duizenden verhalen die we van onze gasten meekrijgen, waarvoor we hopelijk een licht mogen zijn. Want dat zou het mooiste zijn, als we door ons leven hier mogen uitstralen wat God ons gegeven heeft. Na enige tijd merkte ik dat ik mijn talenten nog niet ten volle benutte. Ik heb me afgevraagd: waar liggen mijn mogelijkheden? Wat zijn mijn passies? Ik kon er uiteindelijk drie benoemen: God, gezondheid en vrouwen. Het concept van Healthy Hadassa was geboren: een geheel verzorgde gezondheidsweek waar vrouwen in een pure omgeving tot rust en tot God kunnen komen. Ik zie hoe vrouwen soms worstelen met tijd nemen voor hun relatie met God. Ze snakken naar rust maar weten niet hoe ze dat in hun dagelijkse leven moeten inpassen. Ik heb hier op de Hasliberg ervaren wat rust maar ook eenzaamheid is. Het kan hier oorverdovend stil zijn. Vrienden vroegen zich af hoe lang ‘die vrouw op de berg’ het daar vol zou houden en wachtten op het moment dat ik ervan af zou komen rollen. Maar, door de tijd ben ik de rust en stilte hier gaan waarderen. Het heeft mij dichter bij God en mijzelf gebracht. Die ervaring, gecombineerd met een gezonde levensstijl en natuurlijk het prachtige landschap, hoop ik via Healthy Hadassamet veel vrouwen te delen.”

Voor meer info: www.healthyhadassa.com


Wil jij ook een gezondheidsweek in Zwitserland meemaken? Van 20 t/m 24 september kun je met Eva naar Artina’s gasthuis om dit te beleven!