Eva Logo
30 april 2018 in Geloof

God of een psycholoog?

In je eentje kun je ver komen, weet coach Elisabeth van Zijl. Maar soms heb je hulp uit onverwachte hoek nodig. "God geeft ons vaak iets wat anders is dan het gevraagde, maar dat ons meer leert en verder brengt."

Er is een Afrikaans spreekwoord dat zegt: "Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder." Ik moest daaraan denken toen ik de gedachte opschreef: "Samen met God kom je verder." 

Als mens alleen kun je ver komen. Absoluut. Je hoeft met niemand rekening te houden, niet te delen of geen verantwoording af te leggen. Je kunt lekker doorpakken. Heerlijk toch!?

Twee engelen

Ik heb er zo’n beeld bij van iemand die stevig aan het doorwandelen is. Hij/zij heeft een doel voor ogen: zo snel mogelijk naar het eindpunt. Bijvoorbeeld de route van Santiago de Compostela. Die kun je prima alleen lopen, je komt tenslotte genoeg medepelgrims tegen. Ik hoorde eens een verhaal van iemand die die alleen route liep, en verdwaalde. Hij was op een bepaald moment helemaal alleen in de middle of nowhere, het regende en het was koud en hij had geen flauw idee waar hij was.

Op een bepaald moment ging hij op een grote steen zitten, in de stromende regen. Het huilen stond hem nader dan het lachen. Hij bad. Toen verschenen er twee mensen die hem de goede weg wezen en er voor zorgden dat hij weer verder kon. Hij heeft zich later afgevraagd of dat niet twee engelen waren…

Zitten op de brokstukken van je leven

Waarom ik aan dit verhaal moest denken? Stel dat hij flink had doorgewandeld en niet was verdwaald, dan was hij voortvarend op zijn bestemming aangekomen, maar had hij niet de ervaring gehad van een stuk zorg en voorzienigheid. En natuurlijk had het anders kunnen aflopen. Maar het is toch mooi om te gebruiken ter illustratie: je kunt je verdwaald voelen, afgedwaald en helemaal alleen. Zittend op de brokstukken van het leven. Niet wetend welke kant je op moet.

Je kunt nog zo succesvol zijn, slim of wat dan ook, er komen momenten dat je gedwongen wordt om te gaan zitten, stil te worden en te bidden. En soms (heel lang) te wachten. Maar als er dan hulp komt, kan die uit een hoek komen die je nooit had verwacht, die heel bijzonder is en je versteld kan doen staan. Ik ben er zeker van dat de verschijning van de twee vreemdelingen die de wandelaar weer de weg wezen, de wandelaar hebben geholpen om niet alleen letterlijk weer verder te kunnen, maar ook geestelijk. De wandelaar had iets meegemaakt wat hem verder bracht op een manier die hij nooit had kunnen bedenken, maar ook vast niet op een manier die hij ooit aan God zo had gevraagd.

God geeft ons wat wij nodig hebben

Zo is er een gedicht/gebed – ik weet niet van wie – dat laat zien dat wij iets van God kunnen vragen, maar dat Hij vaak iets geeft wat anders is dan het gevraagde, maar ons meer leert en verder brengt:

Ik vroeg om kracht
En God gaf me moeilijkheden om mij sterk te maken
Ik vroeg om wijsheid en God gaf me problemen om te leren op te lossen
Ik vroeg om voorspoed en God gaf me verstand en spierkracht om mee te werken
Ik vroeg om moed en God gaf me gevaren te overwinnen
Ik vroeg om liefde en God gaf mij mensen om te helpen
Ik vroeg om gunsten en God gaf mij kansen
Ik ontving niets van wat ik vroeg
Ik ontving alles wat ik nodig had

God geeft ons wat wij nodig hebben. Al beseffen wij dat vaak zelf niet. Maar als we voor die wijsheid openstaan, komen we verder dan we hadden gedacht. Hoe heerlijk is dat?

Vertrouw maar op God, Hij is een hulp en betrouwbaar gebleken. Hij wil ook jouw hulp zijn. Hij is bij je, ziet je en neemt je altijd serieus.

TOV-event

Behoefte aan meer inspiratie en bemoediging van anderen? Op zaterdagmiddag 9 juni organiseert Elisabeth met haar praktijk en mensen van Eetclub 121 een bemoedigigsmiddag voor mensen met een eetstoornis, verslaving of in een burn-out: het TOV-event. Met medewerking van o.a. Jorieke Frederikze, Coby Cremer en LEV. Kijk hier voor meer informatie.