Eva Logo
corien oranje hardlopen boek
30 april 2018 in Lijf & leven

Hardlopen moeilijk? Dit nieuwe boek helpt je verder!

Corien Oranje (54) schreef samen met Marijke ten Cate het hardloopboek ‘Morgen ga ik echt!’: een boek voor vrouwen zoals jij en ik die graag willen hardlopen, maar geen idee hebben hoe ze dat aan moeten pakken. Corien dacht dat hardlopen aan haar niet besteed was, maar toch maakte ze de stap. “Als ik het kan, kan iedereen het!”

“Het idee voor dit boek is helemaal van Marijke. Zij is illustrator en vroeg aan mij of ik de teksten voor haar boek wilde verzorgen. Marijke is erg ziek geweest en in die periode heeft hardlopen haar heel erg geholpen. Met dit boek wil ze graag andere vrouwen inspireren om ook hard te gaan lopen. Toen ze vroeg of ik mee wilde werken, wist ik dat ik het heel leuk vond om de tekst te schrijven. Maar betekende dat dan ook dat ik ook moest gaan hardlopen? Dat was toch niks voor mij? Toch waagde ik de stap. Ik zei tegen Marijke dat ik hardloopschoenen ging kopen en dat ik samen met haar zou gaan hardlopen. Nou, ik kon het voor geen meter, maar wát was het leuk! Ik besloot om het hardlopen door te zetten. Helaas maakte ik de fout om het niet goed op te bouwen: binnen twee weken zat ik bij de fysio. Ik leerde daarna om het hardlopen op een goede manier op te bouwen en werd steeds enthousiaster. En als ik kan hardlopen, kunnen anderen dat zeker!”

“‘Morgen ga ik echt!’ is geschreven voor vrouwen die net zo onzeker over hardlopen zijn als ik vroeger was. Marijke en ik vertellen in dit boek allebei ons verhaal, maar ook duiken er door het hele boek heen herkenbare verhalen op van andere hardlopende vrouwen. Het boek is lekker grappig en leuk om te lezen, met onder andere de favoriete smoesjes van vrouwen om niet te gaan hardlopen. Aan de andere kant is ‘Morgen ga ik echt!’ heel informatief. Ik heb namelijk ook experts geïnterviewd, want wat heb je nou echt nodig om te kunnen hardlopen?”

“Ook nu lopen Marijke en ik soms nog samen hard. Marijke is natuurlijk veel beter dan ik, maar dat kan de pret niet drukken. Hardlopen is de ideale sport voor mij. Ik hoef alleen mijn sportkleding maar aan te doen en ik kan van start gaan!”

Coriens tips om te beginnen met hardlopen:

  1. Ga naar een echte hardloopwinkel om schoenen te lopen.
    Mijn eerste paar hardloopschoenen kwam uit het uitverkooprek van een sportwinkel. Dat scheelde me veel geld, maar ze waren absoluut niet goed voor mijn knieën. Als je naar een echte hardloopwinkel gaat, kunnen ze een passend advies geven over wat voor soort ondersteuning je nodig hebt. 
  2. Bouw het hardlopen langzaam op.
    Als je dat niet doet, krijgt je lichaam niet de rust om te herstellen, en die rust heeft het hard nodig om te wennen aan de nieuwe belasting van je spieren, pezen en botten. Drie dagen in de week hardlopen is het gunstigst voor je lichaam.
  3. Download een hardloopapp.
    Zo’n app is heel handig om een goede hardloopstructuur te krijgen: niet alleen bij het opbouwen maar ook daarna.

‘Morgen ga ik echt!’ komt 8 mei uit en kost €17,50. Met veel tekeningen, motiverende verhalen, testjes en interviews!