Eva Logo
12 april 2018 in Uit & thuis

Hella's Hof van Eden: hoe 'schoeffel' je de moestuin?

Het is lente! Tijd om je tuin klaar te maken, zodat allerlei heerlijkheden kunnen groeien. Hella van der Wijst neemt je mee in haar moestuin. We starten met een belangrijke klus: omspitten. Oftewel, 'schoeffelen'. Bekijk hieronder ook het recept van Hella's heerlijke appelcompote!

Van alles kun je nog iets maken, en eten weggooien doe ik niet in mijn keuken. Deze compote maak ik regelmatig in navolging van mijn oma Wilhelmina van der Wijst, naar wie ik ben vernoemd en wier handen altijd wel een appeltje hadden te schillen…

Zij maakte altijd appelmoes van gebutst fruit. Maar omdat ik niet zo van appelmoes houd, maak ik een smaakvolle chutney of compote van restfruit. Het leuke van dit soort recepten, is dat je er helemaal je eigen twist aan kunt geven via de kruiden die je toevoegt! Houd je hem zoet, dan zul je hem meer gebruiken op een boterham of bij een lunch. Maak je hem minder zoet en voeg je nog meer Indiase kruiden toe, dan ga je al snel richting een chutney die prima past bij rijstgerechten, maar ook gewoon bij een ‘simpele’ Hollandse aardappel!

Bekijk de video!

Hella’s ‘gevallen appeltjes/pruimencompote of chutney’

 • steriele glazen pot of potjes voor 500 gram (uitgekookt en helemaal schoon, ook de deksels)
 • 250 gram gevallen geschilde schoongemaakte appeltjes wellen in 3 eetlepels limoensap
 • 250 gram gevallen schoongemaakte pruimen (rotte stukje eruit snijden)
 • halve rijpe banaan
 • bodem sinaasappelsap
 • 30 gram inmaaksuiker
 • 40 gram rietsuiker
 • 2 eetlepels dadelsiroop
 • 1 eetlepel honing
 • 1 theelepel limoenrasp
 • 4 kardemon zaden
 • klein stukje geraspte gember
 • 1 steranijs

Het fruit mag wel rijp zijn maar niet rot. Verwijder klokkenhuizen en pitten, snijd fruit in blokjes en zet met bodempje sinaasappelsap en suiker en kruiden op het fornuis. Laat circa 10 minuten stoven of tot het fruit lekker prut is. Doe het fruit in de glazen potjes, vul tot een vinger onder de rand, draai het deksel dicht, keer het potje om op een schoon theedoek en laat het potje omgekeerd afkoelen. Na afkoeling het potje omkeren en smullen maar! Na openen kun je het potje bewaren in de koelkast, maar omdat er geen enkel conserveermiddel in zit, niet te lang wachten met op eten!

Smakelijk!

Moestuin
Foto: Janita Stassen