Eva Logo
17 april 2018 in Opvoeding en gezin

Het lukt mijn dochter niet om vriendinnetjes te maken

Soms lopen we tegen opvoeddilemma’s aan waar we zelf niet uitkomen. Dan is er niets fijner dan een goed advies. Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut en geeft antwoord op jullie vragen. Vandaag: "Mijn dochter (5) heeft moeite om vriendinnetjes te maken in haar klas."

Mijn dochter (5) heeft moeite om vriendinnetjes te maken in haar klas. Ze is een vrolijk en enthousiast meisje, maar kan ook snel boos reageren als dingen anders gaan dan zij wil. De juf geeft aan dat haar pittige reacties haar klasgenootjes afschrikken. Het doet mij pijn dat ze zo moeilijk aansluiting vindt. Is hier iets aan te doen?    

“De eerste vraag is: lijdt je dochter er zelf onder? Je kunt gedrag alleen veranderen als iemand lijdensdruk ervaart, anders is er geen motivatie om te veranderen. Voor een meisje van vijf jaar is het belangrijk om een gesprek of uitleg te visualiseren. Verzin een verhaal rondom de situatie. Je dochter wordt snel boos als dingen anders gaan. Denk dan bijvoorbeeld aan een gaspedaal en rem in de auto. Het gaspedaal zorgt ervoor dat ze heel hard gaat, met veel emoties. Blij, boos, verdrietig. De rem zorgt ervoor dat ze op tijd stopt en niet te boos wordt. Leg haar uit dat als ze gezellig met vriendinnetjes wil spelen, ze soms even op de rem moet trappen. Als ouders en juf kun je er goed aan doen om haar met één vriendje of vriendinnetje tegelijkertijd te laten spelen. Zo heeft ze minder prikkels, hoeft ze ook minder snel op de rem te trappen en blijft het gezelliger.”

Steven Pont geeft advies in het programma De Opvoeders, dat elke maandagavond om 22.10 uur te zien is op NPO 1. Kijk hier uitzendingen terug en lees meer artikelen over opvoeding. 

 

Bekijk hier een preview van de aflevering van maandag 30 april!