Eva Logo
26 april 2018 in Uit & thuis

Hoe heurt het eigenlijk? Dit wil je weten over het hijsen van de Nederlandse vlag

Yes! De Nederlandse vlag mag uit! Wettelijk gezien mag dit iedere dag, maar voor bijzondere dagen zoals vandaag bestaat er een vlagprotocol dat wij, burgers, als richtlijn kunnen volgen.

Hoe laat mag ik de vlag uithangen?

Misschien wist je wel dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonopkomst en zonsondergang mag worden gehesen. Wil je de vlag ‘s nachts laten hangen? Dan moet je de vlag van beide kanten belichten, zodat de kleuren van de vlag duidelijk zichtbaar zijn.

Het uiterlijk van de Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag heeft een lengte/breedteverhouding van 3:2. De helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauwe banen moeten horizontaal zijn en allemaal even hoog. Helaas voor de DIY liefhebbers: er mogen geen versieringen op de vlag worden aangebracht.

De oranje wimpel

Op koningsdag en op de verjaardagen Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag ook de oranje wimpel boven de vlag gehesen worden! De wimpel moet net iets langer zijn dan de diagonale lengte van de vlag.

Waar hijs ik de vlag?

Je mag in principe overal een vlag hijsen, als deze het verkeer maar niet hindert. Daarnaast mag hij de grond niet raken.

Op vrijdag 27 april 2018 zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun familie aanwezig zijn bij de viering van Koningsdag in Groningen. Lees hier 9 city-tips voor als je in Groningen bent.