Eva Logo
Vriendinnenweekend
30 april 2019 in Geloof

‘Ineens was de helft van onze kerk weg’

Nikki en haar man legden het voorgangerschap van hun gemeente neer. Het viel haar zwaar. Tijdens Eva’s Vriendinnenweekend van het afgelopen jaar brak Nikki. “Er kwam een enorm brok met verdriet naar boven om alles wat er was gebeurd.”

Nikki: ”Het vriendinnenweekend begon heel mooi. Het ging over vriendschap door dik en dun, dat je alles met elkaar kan delen. Dat kwam bij mij meteen binnen, want ik deelde op dat moment helemaal niet alles met mijn vriendinnen. Ik liep met iets rond, waar ik zelfs met hen moeilijk over kon praten.”


De kerk uiteen

“Ik had net samen met mijn man het voorgangerschap van onze gemeente neergelegd. Daar ging een heel verhaal aan vooraf. Iemand uit onze gemeente wilde zelf voorganger worden. Al gauw bleek dat degene die voorganger wilde worden al een gebouw had geregeld. En dat er ook veel mensen meegegaan waren. Ineens was de helft van onze kerk weg. Er was geen meningsverschil of ruzie, er was eigenlijk gewoon niets.”


Loslaten

“Uiteindelijk hielden we een heel fijne groep mensen over, maar je moet toch opnieuw beginnen. Tot God op een dag aan mij liet zien, dat we onze taak neer mochten leggen. We mochten een nieuwe fase ingaan. Mijn man had los van mij precies dezelfde ervaring. Het voorgangerschap loslaten, betekende ook dat de kerk waar we als droom aan begonnen waren, niet meer bestond. Dat was echt heftig.


Naomi en Ruth

“Mijn man en ik gingen weer terug, naar de gemeente die ons uitgezonden had als voorgangers. Het grootste gedeelte van onze gemeente ging met ons mee. Anderen hebben in goed overleg aangegeven voor een andere gemeente te kiezen. We ervaarden de leiding en vrede van God. Maar af en toe had ik het gevoel gefaald te hebben. Hoe zouden de mensen ons nu zien? 

Tijdens Eva’s Vriendinnenweekend herkende ik mezelf in Ruth en Naomi. Ruth omdat ik me afvroeg wat nu mijn plek was. En Naomi omdat ik een droom moest loslaten. Tijdens het weekend werd ik bemoedigd. Wees toegewijd en afhankelijk van God. Doe gewoon wat op je pad komt. Net zoals Ruth die aren ging lezen.”

 

Gebroken

“Ik had heel veel niet aan mijn vriendinnen verteld, omdat ik niet wist waar ik moest beginnen. Tijdens het Vriendinnenweekend brak ik. Het was zaterdagmiddag en we hadden even tijd om te wandelen. Ik wilde graag even alleen zijn, om alles op een rijtje te zetten.

Ik liep alleen op het strand en begon ineens ongelooflijk te huilen. Er kwam een enorm brok met verdriet naar boven om alles wat er was gebeurd. Terug op mijn hotelkamer heb ik alles tegen mijn vriendinnen verteld.

Op een gegeven moment sprak Matthijn Buwalda tijdens het weekend over negatieve woorden die over Naomi gezegd waren. Dat sprak me zo aan, want zo voelde het bij mij ook. Er waren achter onze rug om dingen gezegd die niet waar waren. Maar tijdens het weekend realiseerde ik me: ik hoef niet bang te zijn wat mensen van me denken, want ik weet hoe God over mij denkt.”


Lege handen

“Na het Eva-weekend heb ik me ziekgemeld. Ik had pijn in mijn gewrichten en ik was doodmoe, ik kon niks meer. Bij de dokter hoorde ik dat ik een burn-out had. Ik had het gevoel dat alles weg was, mijn werk, de kerk, alles. Ik stond met lege handen.

Ik had toen zoveel aan de belofte die ik had gehoord tijdens het Vriendinnenweekend. God gaat mijn handen weer vullen. Ik ben nog steeds deel van Zijn plan. Ik mag nu al zien hoe God nieuwe deuren opent, om weer een zegen voor anderen te mogen zijn. Dwars door alles heen mogen we Gods trouw zien.”


Ook zo'n mooi weekend meemaken samen met je vriendin(nen)? Goed nieuws! Vanaf dinsdag 7 mei om 10.00 uur kun je - yes!! - reserveren voor Eva’s Vriendinnen-weekend in het prachtige Egmond aan Zee. Lees hier alvast alle informatie die je nodig hebt: van je slaapplek tot het programma. Hier kun je op 7 mei ook terecht voor het reserveren! Zien we jou samen met je vriendin in Egmond aan Zee?