Eva Logo
4 april 2018 in Hoofd & hart

Lastige mensen in de kerk, hoe ga je ermee om?

Ja, je weet het wel: we zijn allemaal anders en allemaal uniek. En ja, je weet ook dat je de mensen om je heen lief moet hebben en zéker je broeders en zusters uit de kerk. Maar hoe ga je nou op een goede manier met al die andere types om, zonder je ergernis de boventoon te laten voeren?

1. Leer de verschillende types kennen

Wanneer je iemand begrijpt, wordt het veel makkelijker om je irritaties aan de kant te zetten. Het feit dat jij je ergert aan een persoonlijkheidsuiting of eigenschap van de ander, wil niet zeggen dat het ook per se een slechte eigenschap is. De ander kijkt en denkt gewoon vanuit een ander perspectief.

2. Leer de stijl van communiceren kennen

Ieder spreekt op zijn of haar eigen manier. De één is heel direct, een ander eerder indirect. Maar als je dat weet van een ander, zul je je niet zo snel afgewezen voelen of zul je leren om door te vragen wat de ander nou precies bedoelt. Dus:

De Dominante kerkgenoot

Deze kerkganger is echt een leiderstype. Dominante kerkgenoten houden van uitdaging en zetten graag grote projecten op. Ze kunnen snel beslissingen nemen. Ze weten precies wat ze willen en zullen dat ook duidelijk kenbaar maken. Dat ze daardoor bot of direct over kunnen komen, dat hebben ze helemaal niet door. Ze zijn gewoon duidelijk.

De Invloedrijke kerkgenoot

Deze kerkganger houdt van gezelligheid. Invloedrijke kerkgenoten zijn snel enthousiast en hebben altijd grote dromen en plannen, die ze helaas lang niet altijd uitvoeren. Ze houden van een gezellig praatje (of ze kletsen je de oren van je hoofd – het is maar hoe je het bekijkt) en ze zijn altijd te porren voor een feestje of een nieuw initiatief.

De Stabiele kerkgenoot

Deze kerkganger blijft het liefst een beetje op de achtergrond. Stabiele kerkgenoten kunnen ongelooflijk goed luisteren, maar zelf dingen vertellen vinden ze lastiger. Ze voelen zich (over)verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de kerk en je kunt ze dan ook altijd bellen voor een of ander klusje dat gedaan moet worden. Ze zijn heel betrouwbaar, maar eigen grenzen aangeven? Oei, moeilijk…

De Consciëntieuze kerkgenoot

Deze kerkgangers zijn altijd als eerste in de kerk, want ze houden van punctualiteit. Als ze weten wat er van hen verwacht wordt, dan kun je ervan op aan dat ze hun taak als de beste zullen uitvoeren. Ze zijn perfectionistisch en houden ervan als alles volgens bepaalde structuren en regels gebeurt. Tja, dat kan ook als star overkomen…

3. Kijk naar de positieve kanten van iemand

Je irriteert je aan iets, maar wat zit daar eigenlijk onder? Welke positieve eigenschap zie je? Of welke kracht schuilt er onder de zwakheid die jij van iemand ziet? Leer juist díe kanten te zien en het liefhebben wordt een stuk makkelijker!

Wil je weten wat voor persoonlijkheidsprofiel jij zelf hebt? Doe hier de speciale EVA-persoonlijkheidstest.

Auteur: Carianne Ros

Ergernissen kunnen ook iets zeggen over jezelf... lees hier meer!