Eva Logo
Borduren
3 april 2019 in Uit & thuis

Mandy zocht een hobby en ontdekte borduren

Haar dagelijkse busreis van Woudrichem naar haar studiestad Utrecht vullen met Facebook wilde Mandy de Kuiper (22) niet meer. Ze zocht een hobby en ontdekte borduren. Inmiddels woont de studente op kamers in Utrecht en is borduren niet alleen meer een tijdverdrijf, maar een moment van rust en ontspanning.

“Wanneer een borduurwerkje echt goed gelukt is, voelt dat alsof ik een cake gebakken heb. Het moment dat iemand anders de eerste hap neemt en je aan zijn gezicht kunt aflezen dat die cake echt heel lekker is. Dat stukje tevredenheid heb ik ook met borduren als ik een borduurwerkje af heb. 

Rust vinden in borduren

In het borduren zelf vind ik rust. Vaak kijk ik terwijl ik aan het borduren ben naar een serie of luister ik naar een podcast. Door mijn onderzoeksmaster linguistics (een soort taalwetenschap, red.) ben ik veel bezig in mijn hoofd. Op het moment dat ik borduur, maak ik me alleen maar druk om mijn borduurwerk en de serie/podcast. Soms raak ik in een flow, dan vergeet ik echt alles om me heen. Op zo’n moment is er even geen tijd en omgeving. Dat is denk ik het beste aan borduren. 

Ook kan ik in borduren een stukje van mezelf kwijt. Het verbaast me niks dat ik borduren leuk vind, het past bij me net zoals de borduursels. Ik hou van pastelkleurtjes, van rommelige handschriften en van borduren op stof die al bedrukt is. Mijn borduursels zijn gezellig en best wel pittig, net zoals ikzelf. Ik probeer mijn eigen stijl en thema’s aan te houden, niet de dingen te borduren die je nu in de winkel ziet. Ik wil graag dicht bij mezelf blijven, wat soms ook een uitdaging kan zijn. 

Lees verder na advertentie 

Waardering van buitenaf

Soms post ik een foto van een borduursel op mijn Instagram met de gedachte dat die foto het echt goed gaat doen. Dan denk ik: oeh, Mandy, hou op hoor! Dit zou niet je motivatie moeten zijn. Zo was een post van mij een keer geliket door dmc_embroidery (hét merk in borduurgaren, red.) en kreeg ik daardoor ineens vijfhonderd likes. Elke melding die binnenkwam, gaf me een goed gevoel. De post die ik een paar dagen later plaatste, kreeg maar vijftig likes. De gedachte dat ik iets verkeerd had gedaan kwam direct boven. Later besefte ik dat borduren voor mij niet gaat om de waardering van buitenaf, maar om het plezier dat het mij geeft. Op vrijdag- of zaterdagavond zit ik het allerliefste in mijn opgeruimde kamer om daar onder het genot van een kopje thee lekker te borduren en een serie te kijken. Ja, dan ben ik echt het gelukkigst.” 

Zin om iets creatiefs te doen? Lees hier hoe je je eigen bijbelcover maakt!