Eva Logo
12 april 2018 in Hoofd & hart

Moeder én vader tegelijk: kan dat?

Als je man overlijdt, of je man is sinds de echtscheiding buiten beeld, hoe voed je dan als moeder je kinderen op? Orthopedagoog Bert Reinds verloor zelf op jonge leeftijd zijn vader: "Je hoeft niet de pijnstiller te zijn."

Een risicovolle onderneming, om als vader iets te schrijven over moeders. Toch ben ik de uitdaging aangegaan. Als deze tekst schuurt, denk dan niet direct: ‘Ach ja, een man’, maar geef jezelf wat ruimte, om het te laten landen, je kind zal er blij mee zijn.

Laat ik maar gelijk van wal steken: ‘Een moeder kan (bijna) alles’. Ik las ergens een CV van een moeder: Ze is trooster, zangeres van slaapliederen, voorbeeld,  richtingwijzer, extern geheugen, leugen detector, reserve lerares, coach, snottebellenvanger, wekker, pinautomaat, bemiddelaar, taxichauffeur, politieagent.

Als vader word ik daar stil van, en in die stilte ontdek ik ook dat ze een ding niet is: vader! Dat kan natuurlijk ook niet, want ze is vrouw. En over dat ‘tekort’ wil ik het met jou hebben. Want je zal als moeder maar op een of andere manier geconfronteerd zijn met dit ‘tekort’. Hoe doe je dat als moeder?

Je hoeft niet de pijnstiller te zijn

Bert Reinds

Ik was zeven jaar toen mijn vader overleed. Ik heb mijn moeder zien worstelen om moeder en vader te zijn. Dat werd een mission impossible. Sterker nog, ik vond het als kind naar als ze zei: ‘Ik wil een moeder en een vader zijn!’ Met deze goedbedoelde uitspraak ontkende ze zijn afwezigheid en wat dat voor mij betekende.

Daar wordt een kind dus niet mee geholpen. Als je man is overleden, geef je kind dan de ruimte om zijn verdriet te mogen hebben en gun hem zijn eigen leven en pijn. Je hoeft niet de pijnstiller te zijn.  Geef papa een plek in het gesprek in het gezin. En wanneer de kinderen groter worden verwacht dan geen compensatie of spaargedrag van je kind naar jou, ook zij zijn niet jouw pijnstiller. Zoek de verbinding met je eigen generatie voor troost en advies.

Misschien ben je gescheiden. Spreek dan met respect over de vader van je kinderen. Wanneer jij slecht praat over je (ex)partner, bestaat de kans dat jouw kind op termijn gaat twijfelen of hij wel oké is, want het is wel zijn vader! Kinderen willen en kunnen niet kiezen tegen hun eigen vlees en bloed. Maak het ze daarom ook niet onnodig moeilijk. Breng ze niet in een loyaliteitsconflict.

Doe vooral waar je goed in bent

Moeder, doe vooral dat waar je heel goed in bent. En wat betreft het ‘gaatje in je CV’  is het goed om te kijken of er een oom, leraar, trainer, jeugdleider, of een ander manfiguur dat ontbrekende stukje gedeeltelijk en gebrekkig kan invullen.

En voor de mannen die deze column lezen dit: Ik hoop dat jij ook oog hebt voor de ‘vaderloze’ kinderen. Het verlicht de zorgtaak van moeders een beetje en het kind ervaart dat het ook bij een man in beeld is. Want uiteindelijk wil elk kind ervaren dat hij in beeld is: IK ZIE JE! Dat weerspiegelt de Vader met een hoofdletter: Bij Hem is iedereen in beeld.

Bert Reinds is spreker tijdens de Checkpoint dag, die op zaterdag 23 juni 2018 plaatsvindt: een avontuurlijke dag voor vaders en hun kinderen. Overdag is de Checkpoint dag voor zonen en in de avond is de dag voor de dochters. Er zijn verschillende activiteiten zoals lasserbattle en klimmen die ze samen met hun vader kunnen doen. Meer weten? Klik dan hier. 

Foto: Jenn Evelyn Ann