Eva Logo
17 april 2018 in Opvoeding en gezin

Oefenen voor de entreetoets: ja of nee?

Soms lopen we tegen opvoeddilemma’s aan waar we zelf niet uitkomen. Dan is er niets fijner dan een goed advies. Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut en geeft antwoord op jullie vragen. Vandaag: wel of niet extra oefenen voor de entreetoets?

Mijn zoon (groep 7) heeft binnenkort de entreetoets. Volgens de leerkracht ‘hangt’ hij tussen vmbo-tl en havo. Dit heeft vooral te maken met zijn werkhouding. Hoe zinvol is het om van tevoren regelmatig met hem te oefenen?

“Hier zijn twee dingen aan de hand. Het academisch niveau en de werkhouding van je zoon. Ik weet niet in welke situatie jullie verkeren en of er een reden is waarom hij nu anders zou presteren dan normaal. Als jullie in een moeilijke situatie zitten, kan het voor hem een motivatie zijn om samen te oefenen voor de toets. Maar als je zijn werkhouding als karaktereigenschap kunt definiëren, heeft het oefenen niet veel zin. De entreetoets is een indicatie. Het advies van de onderwijzer is net zo belangrijk. Daarnaast moeten we niet doen alsof het erg is om naar het vmbo te gaan. Want 52% van de Nederlandse kinderen gaat naar het vmbo. Vmbo is geen schande.”

In het programma De Opvoeders volgt Steven Pont een aantal gezinnen en geeft tips bij de opvoeding. Meer zien en lezen? Kijk hier

Foto: Jelte en Eljee Bergwerff