Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
21 april 2018 in Lifestyle

Twee lekkere en gezonde taart recepten om verantwoord van te snoepen

We houden allemaal wel van snoepen. Ondertussen komt de zomer er wel aan en wil je misschien toch wat kilo’s kwijt. Kijk dan eens naar gezondere opties om te snoepen. Eva heeft twee heerlijke én gezonde recepten voor je, zodat je je niet meer zo schuldig hoeft te voelen na het nemen van een tweede stukje taart.

Worteltaart met rood fruit

Een heerlijke gezonde worteltaart, afgemaakt met rood fruit. Van deze taart kun je gerust een stukje nemen zonder last te krijgen van schuldgevoelens.

Benodigdheden:

  • Staafmixer
  • Springvorm van 22 cm
  • Weegschaal

Ingrediënten:

  • 100 gram havermout
  • Halve theelepel bakpoeder
  • Zout
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 200 gram geraspte wortels
  • 100 gram ontpitte dadels
  • 1 banaan
  • 50 milliliter amandelmelk
  • 250 gram rood fruit (bijvoorbeeld rode bessen, aardbeien en frambozen)
  • 2 eetlepels kokosrasp

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  3. Meng de havermout, bakpoeder koekkruiden en een snufje zout met elkaar.
  4. Voeg de wortels, dadels, banaan en de amandelmelk toe. Meng alles door elkaar tot een glad beslag.
  5. Verdeel het beslag over de springvorm.
  6. Bak de cake 60 minuten in de oven. Hou de taart in de gaten en prik er met een satéprikker in om te kijken of het gaar is.
  7. Laat de worteltaart afkoelen.
  8. Zodra de taart is afgekoeld versier je het met de stukjes fruit en kokosrasp.

That’s it! Geniet van je worteltaart. 

Ben je niet zo gek op worteltaart? Dan hebben we nog een ander lekker recept voor je:

 

Appel-peren taart

Ben jij ook zo gek op appeltaart, vooral als hij zelfgemaakt is en net uit de oven komt?

Probeer deze gezondere variant dan eens! Een heerlijke appel-peren taart!

Benodigdheden:

  • Staafmixer
  • Springvorm van doorsnee 22 cm
  • Weegschaal

Ingrediënten voor de bodem:

  • 2 eieren
  • 200 gram volkorenmeel
  • 100 gram dadels (geweekt in water)
  • 2 eetlepels water
  • 10 gram kokosolie
  • 50 ml ongezoete amandelmelk
  • 5 gram agave siroop
  • 10 gram havermout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 2 grote appels
  • 3 zachte peren
  • 30 gram rozijnen (geweekt in water)
  • 30 gram cranberries (geweekt in water)
  • Kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 gram agavesiroop

Ingrediënten voor de topping:

  • 110 gram grove havermoutvlokken
  • 40 gram kokosolie (gesmolten)
  • 30 gram ongezouten noten
  • 10 gram agave siroop
  • Zout

Bereiding van de bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Week de dadels en rozijnen voor 15 minuten in heet water, dit zorgt ervoor dat ze beter te mixen zijn.
  3. Laat de dadels en rozijnen goed uitlekken of dep je ze droog. Zet ze nu even aan de kant totdat we ze nodig hebben.
  4. Gooi alle ingrediënten voor de bodem (behalve de 10 gram havermout) bij elkaar en mix het tot een glad beslag.
  5. Vet de springvorm in met bijvoorbeeld kokosolie of cooking spray zodat de taart straks niet blijft plakken aan de springvorm.
  6. Vul de bodem van de springvorm met het gemaakte beslag. Zorg ervoor dat de bodem overal gelijk is in dikte.
  7. Pak een stuk bakpapier en leg het bovenop de bodem van de taart. Bestrooi het bakpapier met rijstkorrels (de rijst zorgt ervoor dat de bodem niet te veel gaat rijzen.
  8. Zet de bodem voor 15 minuten in de oven.
  9. Haal na 15 minuten het bakpapier en de rijst van de bodem. Prik nu wat gaatjes in de bodem en laat de bodem nog 5 minuten door bakken op 160 graden.
  10. Haal de bodem na 5 minuten weer uit de oven en zet de oven weer terug op 180 graden.

De bodem is nu klaar! Tijd om te beginnen aan de vulling.

Bereiding van de vulling:

  1. Gooi de ingrediënten van de vulling bij elkaar in een kom.
  2. Meng de ingrediënten goed met elkaar.

Zo simpel kan het zijn! Nu zetten we de vulling aan de kant en gaan we alvast door met de topping.

Bereiding van de topping:

  1. Hak de ongezouten noten in kleine stukjes en gooi deze met alle andere ingrediënten voor de topping in een bak.
  2. Meng de ingrediënten goed door elkaar.

De vulling, bodem en topping zijn nu klaar, nog even en we kunnen de taart de oven in schuiven…

  1. Bestrooi de bodem met ongeveer 10 gram havermout, zodat de bodem niet slap wordt wanneer je de vulling toevoegt.
  2. Verdeel de vulling over de bodem, zorg dat de vulling overal gelijk is.
  3. Verdeel de topping gelijkmatig over de vulling.
  4. Schuif de taart voor ongeveer 30 minuten de oven in. Blijf je taart goed in de gaten houden, want dit kan per oven verschillen.

Klaar! Een heerlijke taart om verantwoord van te snoepen. Tip: Net uit de oven is deze appel-peren taart het lekkerst, maar je taartpunt opwarmen kan natuurlijk ook.


Zoek je toch iets anders? Dan hebben we hier nog 5 andere gezonde recepten.