Eva Logo
Jongen eet chocolade
19 april 2018 in Uit & thuis

Vier chocoladerepen die je zonder schuldgevoel kunt weghappen

Heerlijk zo’n stukje chocolade. Maar welke kies je? Er is zoveel keuze in het chocoladeschap, ook qua keurmerken. Van al die letters is soms geen chocola te maken, maar de volgende vier chocoladerepen kan je met een gerust hart naar binnen werken.

Tony Chocolonely Pretzel toffee

Pretzels in een chocoladereep? Is dat wel wat? Meerdere redactieleden vonden tijdens het proeven de pretzelstukjes een onlogische combinatie met chocolade. De pretzels zorgden wel voor een lekkere crunch en dat paste dan wel weer goed. De toffee smaak was subtiel, misschien iets té.

Keurmerk: Samen maken we chocolade 100% slaafvrij, Fairtrade
Prijs: €2,75

Johnny Doodle Dark salty fudge

Deze chocoladereep is een waar kunstwerk met allerlei miniblokjes karamelfudge aan de onderkant. Helaas proef je de karamel niet echt, zoals je ‘m bij de Tony Chocolonely Salted caramel wel proeft. De reep is wel heerlijk zacht, hij smelt echt in je mond. Mmmm…

Keurmerk: UTZ Certified
Prijs: €2,69

Swiss 72% cacao

Gewoon een goede, gigantisch pure chocoladereep. Voor als je ‘gezond’ wil doen en toch wat zoets wilt (dit houden we onszelf voor tenminste). Er stonden bovendien drie verschillende ‘keurmerken’ op deze reep.

Keurmerk: Fairtrade, Bean To Bar, Carbon Neutral Product
Prijs: €1,29

Delicata Wit framboos cheesecake

“Dit is nou echt een chocoladereep die een man cadeau moet doen aan zijn vrouw,” werd geroepen op de redactie. Heel zoet, wat niet gek is aangezien de reep én van witte chocola gemaakt is én een framboossmaak heeft. Als we daarom een winnaar zouden moeten kiezen, is het hoogstwaarschijnlijk deze!

Keurmerk: UTZ Certified
Prijs: €2,29

Chocolade test

Wat betekenen die keurmerken van de chocolade nou?

Op de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kun je informatie vinden over verschillende keurmerken vinden. De keurmerken Fairtrade, UTZ Certified en EKO zijn volgens deze wijzer topkeurmerken. De rest van de ‘keurmerken’ op de geteste chocolade zijn geen echte keurmerken, maar ze staan natuurlijk wel ergens voor.

Fairtrade
Het paradepaardje onder de keurmerken. Het Fairtrade-keurmerk is begonnen als het Max Havelaar-keurmerk. Fairtrade betaalt boeren gegarandeerde prijzen en kan boerenorganisaties een deel van de prijs vooruitbetalen, zodat deze hun leden direct na de oogst kunnen betalen. Ook stelt Fairtrade milieu-eisen: win-winsituatie dus.

Samen maken we chocolade 100% slaafvrij
Het welbekende ‘keurmerk’ van Tony Chocolonely. Eigenlijk is het een bedrijfslogo en geen keurmerk, maar de makers van Tony’s zetten zich daarom niet minder in om wereldwijd dwangarbeid in de chocolade-industrie uit te bannen. De Tonyrepen zijn ook Fairtrade gecertificeerd, maar bovenop die eisen willen de makers van Tony’s een extra premie voor de boeren en bijvoorbeeld dat meer kinderen van de boerenfamilies naar school gaan.

UTZ Certified
Ook al zo’n bekende! Dit keurmerk is in 2002 opgericht door Ahold en een koffieproducent in Guatemala, als alternatief voor Max Havelaar. De stichting wil dat de boeren betere landbouwmethodes leren, zodat de opbrengst verhoogt en verbetert. Zo krijgen de boeren een betere toekomst. Ook UTZ stelt milieu-eisen, zoals het voorkomen van ontbossing bijvoorbeeld.

Chocolade

EKO
EKO kwam niet voor op de door ons geteste repen, maar is wel een bekend keurmerk. Het merk is voornamelijk gericht op de duurzaamheid van producten en minder op eerlijke handel.

Carbon Neutral Product
Swiss Chocolade ondersteunt het Aprosacao-project in Honduras. Door orkaan Mitch in 1998 zijn de cacaovelden daar bijna volledig verwoest. Door dit project worden vele nieuwe cacaoplantages opgezet en die zorgen voor nieuwe kansen en werkgelegenheid. De steun aan dit project wordt aangegeven met het logo van Carbon Neutral Product.

Bean To Bar
Deze chocolademakers zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van cacaobonen, ze roosteren ze zelf, ze voegen zelf de smaak toe… Kortom, ze doen alles zelf, van de bonen tot de reep. 


Van al die chocola kan je ook een heerlijke brownie maken. Klik hier voor ons recept!