Eva Logo
Wereldvrouwen IJM Caroly Houmes
7 april 2018

Wereldvrouwen: Caroly strijdt tot ze allemaal vrij zijn

We kennen IJM natuurlijk van hun strijd tegen moderne slavernij. Caroly Houmes was directeur van de organisatie in Nederland. Onlangs is ze verhuisd naar Australië; ze is nu directeur van het IJM-kantoor daar.
Wereldvrouwen IJM Caroly Houmes

Begin december 2017 stonden mijn man en ik met ons gezinnetje op Schiphol om te vertrekken naar Sydney, Australië, voor minimaal 3 jaar. We hadden afscheid genomen van onze lieve vrienden en familie, Eriks eigen bedrijf en mijn geliefde IJM-team in Den Haag. De opa’s en oma’s waren op het vliegveld om ons uit te zwaaien. Afscheid nemen is niet makkelijk.

Wereldvrouwen tattoo

Dit is de reden dat we zijn vertrokken, de missie die we als gezin omarmd hebben – en die mijn man heel letterlijk op zijn arm heeft laten zetten: until all are free.Met die motivatie ben ik 8 jaar geleden gestart bij International Justice Mission (IJM), vanuit Den Haag. IJM is een organisatie die armen beschermt tegen gewelddadig onrecht, zoals slavernij. Dat doen we onder andere door mensen letterlijk te bevrijden. Het eerste jaar was ik betrokken als vrijwilliger, daarna werd ik aangesteld als directeur van de organisatie. Het was een geweldige tijd, waarin het team werd opgebouwd en kerken, bedrijven, politiek en vele mensen betrokken raakten. Een beweging in Nederland kreeg vorm: samen kunnen we echt een einde maken aan slavernij!

Wereldvrouwen Gowri

Op een van mijn eerste reizen naar onze veldkantoren - waar mijn collega’s zich dag en nacht inzetten om mensen te bevrijden - ontmoette ik Gowri. Een jonge moeder net als ik. Een prachtige vrouw, die samen met haar gezin jaren in slavernij had doorgebracht. De slaveneigenaar had alle macht over hen. Maar op het moment dat ze zag dat haar 2-jarige dochter bruut door hem werd geslagen, stond ze tegen hem op. Hij sloeg het meisje met een tak die vol zat met doornen. Omdat ze met de kraan had gespeeld… Gowri werd vervolgens zelf in elkaar geslagen en ze herinnerde zich de hopeloosheid van haar situatie. Er was niemand die het voor haar opnam. Totdat het plaatselijke IJM team samen met lokale politie haar en haar gezin bevrijdde. Dankzij nazorg is zij nu een leider in haar gemeenschap. Een vrouw als Gowri inspireert mij!

Wereldvrouwen Caroly Houmes en Paul Green

Inmiddels ben ik begonnen als directeur van IJM’s kantoor in Australië. Deze foto haalde de pers, omdat het een groot moment was in het parlement van Sydney: hon. Paul Green introduceerde de Modern Slavery Bill. Mijn team hier heeft daar aan mee mogen werken. Deze wetgeving gaat ervoor zorgen dat overheid, bedrijven en consumenten zich niet alleen bewust worden van moderne slavernij, maar ook de verantwoordelijkheid krijgen om slavernij actief te bestrijden. Dankzij deze wetgeving worden onder andere jonge kinderen beter beschermd, die seksueel misbruikt worden voor de camera, in de online seksindustrie. Dit is momenteel een plaag op de Filipijnen, waar IJM actief is. De daders komen uit landen als Australië en Nederland.

Wereldvrouwen bakfiets

Als gezin zijn we aan het settelen hier in Sydney. En we blijven natuurlijk Nederlanders! Maar dan met helmpjes. De oudste zit op school en mag een mooi uniform aan. De tweeling zitten op preschool. Mensen leven hier in hechte communities; mooi om daar deel van te zijn en van te leren.