Eva Logo
2 mei 2018 in Opvoeding en gezin

'Door het gebruik van alcohol verpest je je hersenen'

Soms lopen we tegen opvoeddilemma’s aan waar we zelf niet uitkomen. Dan is er niets fijner dan een goed advies. Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut en geeft antwoord op jullie vragen. Vandaag: 'Mijn zoon drinkt alcohol bij ouders van vrienden, wat nu?'

De regel ‘geen alcohol voor je achttiende’ is er eentje waar mijn man en ik helder over zijn naar onze zoon (bijna 16). Hij gaat echter naar feestjes van vrienden waar regelmatig alcohol wordt geschonken. Een aantal ouders, die we ook persoonlijk kennen, doen hier minder moeilijk over en halen bij een verjaardag bier in huis onder het motto ‘zo hebben we er tenminste zicht op’. Wij zijn het hier niet mee eens. Kunnen we deze ouders hierop aanspreken?

“Jazeker! Dat je als ouders weet dat iets gebeurt, betekent niet dat je het legitimeert. Dat jullie het je zoon verbieden, is goed. Natuurlijk drinken jongeren wel eens een biertje, maar het is een groot verschil of dit stiekem gebeurt of onder het toezicht van ouders. Als een tiener stiekem een biertje drinkt, weten ze dat ze fout bezig zijn. Maar als andere ouders het toestaan, maken jongeren een fout met toestemming. De biologie legt ons uit dat we eigenlijk pas na ons 25e alcohol zouden mogen drinken. Dat de alcoholgrens van 16 naar 18 is verhoogd, gebeurt niet voor niets. Alcohol kun je zien als een sloopkogel en je hersenen als een gebouw in aanbouw. Door het gebruik van alcohol, verpest je je hersenen. En wordt jouw gebouw misschien wel zes verdiepingen in plaats van acht. Confronteer je zoon en de ouders van de feestjes hiermee. Als de tieners gaan roken, zeggen ze dan ook: hier, wil je een vuurtje?”

Steven Pont geeft advies in het programma De Opvoeders, dat elke maandagavond om 22.10 uur te zien is op NPO 1. Kijk hier uitzendingen terug en lees meer artikelen over opvoeding.