Eva Logo
edith kooijman depressie gedoopt badkuip
18 mei 2018 in Getuigenissen

Edith werd gedoopt in de badkuip van haar vriendin: “Mensen herkenden me na mijn depressie niet meer”

Tien jaar lang ging Edith Kooijman (43) gebukt onder een zware depressie. Totdat God ingreep en voorkwam dat ze euthanasie pleegde. “Ik had tien jaar lang in mijn hoofd gehoord dat ik dood moest, maar nu sprak God woorden van leven.”

Depressie

“Ik heb in het verleden best wel wat dingen meegemaakt die een negatieve invloed op mijn leven hadden. Dat leidde in 2004 tot het begin van een depressie die uiteindelijk tien jaar zou gaan duren. De negatieve gedachten werden steeds heftiger en op een gegeven moment hoorde ik de hele tijd in mijn hoofd een stem die zei dat ik dood moest. Ik heb toen alle therapieën en medicijnen die er zijn al voorbij zien komen, maar was ik nog steeds zwaar depressief. Zelfs de artsen zagen in dat er geen hoop meer voor me was. In 2013 besloot ik om het traject voor euthanasie in te gaan. Een heftige beslissing, maar ik zag ernaar uit. Ik zou eindelijk kunnen gehoorzamen aan die stem die riep dat ik niet mocht bestaan.“

 

Elektroshocktherapie

“Hoewel me beloofd was dat ik euthanasie zou mogen plegen, moest ik toch nog een behandeling ondergaan: elektroshocktherapie. Tijdens deze sessies werd ik onder narcose gebracht, waarna mij elektrische schokken toegediend werden. Dit alles in de hoop dat mijn depressie zou verminderen. Deze therapie was echter erg schadelijk voor mijn geheugen en elke keer kwam mijn depressie in alle hevigheid toch weer terug. Achteraf gezien is die therapie voor mij een diepe vorm van afwijzing geweest: artsen lieten me hiermee geloven dat ik niet goed genoeg was zoals ik was.”

 

"Heel veel mensen zagen alleen mijn depressie. Ik werd niet gezien."

 

Message of Love

“Toen ik midden in de elektroshocktherapie zat, werd ik een keer uitgenodigd voor een concert door Rianne van Dam, een moeder die ik van het schoolplein kende. Deze uitnodiging is ontzettend waardevol voor mij geweest, want ik werd nu echt door iemand gezien! Heel veel mensen zagen alleen mijn depressie. Ik werd niet gezien. Rianne nodigde me uit voor haar concert dat ‘Message of Love’ heette. Omdat ik zo verdoofd was door de depressie en alle behandelingen, had ik helemaal niet door dat dit een christelijk concert was, en ging ik op de uitnodiging in. Het christelijk geloof was voor mij altijd iets dat er gewoon bij hoorde: ik voelde er geen persoonlijke connectie mee.

Tijdens het concert van Rianne werd ik voor de eerste keer echt aangeraakt door God. Vanaf dat moment ben ik elke dag Psalm 23 gaan lezen en een lied van het concert gaan luisteren. Deze psalm sprak precies uit wat ik voelde en het lied gaf me een gevoel van liefde en warmte. Ook begon ik weer naar de kerk te gaan. Maar de depressie bleef.” 

 

Openbaring

“In september 2014 nodigde Rianne me weer uit voor een concert. Dit keer was dat niet een concert van haar, maar van de Amerikaanse evangelist Eddie James. Tijdens dat concert kwam weer Psalm 23 naar voren. Ik ontdekte die avond dat God degene is die die leegte in mij kon vullen. En Hij was ook echt de enige die dat kon! Toen er een oproep was voor mensen die voor zich wilden laten bidden, gaf God me als het ware een liefdevolle duw zodat ik ook daadwerkelijk naar voren ging. Tijdens dat gebed is er echt wat in me veranderd. Ik wilde alleen nog maar over God praten.

Eenmaal thuis kon ik absoluut niet slapen. Opeens hoorde ik heel duidelijk Gods luide stem bij mijn slaapkamerdeur zeggen dat Hij van mij hield en voor me zou zorgen. En het mooiste was dat God toen tegen me zei dat Hij wilde dat ik bleef leven. Ik had tien jaar lang in mijn hoofd gehoord dat ik dood moest, maar nu sprak God woorden van leven.” 

 

Gedoopt in een badkuip

“Een paar dagen later sprak ik Rianne weer en vertelde ik wat er die nacht was gebeurd. Toen heeft Rianne me het Evangelie verteld. Ik zei tegen haar: “Wat moet ik doen? Want ik wil gedoopt worden!” Ze zei dat ik dan eerst maar eens moest zorgen voor een set kleren. Daarop ben ik meteen kleren gaan halen, terwijl Rianne haar badkuip vol liet lopen. Toen ben ik in haar bad gedoopt. Ik voelde letterlijk dat mijn oude leven stierf en dat mijn nieuwe leven begon. Toen we het bad leeg lieten lopen, zag ik al mijn depressies en doodsgedachten door het afvoerputje gaan. Ik heb er nooit meer last van gehad. God had mij bevrijd!”

 

Gods Waarheid

“Na mijn wedergeboorte herkenden mensen me niet meer. Ik was zelf ook heel verbaasd als ik voelde dat ik een glimlach op mijn gezicht had. Ik moest dan echt naar de spiegel lopen voordat ik geloofde dat ik daadwerkelijk weer kon lachen. Ook kon ik weer een echte moeder zijn voor mijn kinderen. In de tijd dat ik nog suïcidaal was, had ik overal afscheidsbriefjes gestopt. Toen ik er weer één tegen kwam in mijn tas, heb ik die, samen met God, letterlijk verbrand.Mijn oude leven is voorbij. Ik mag nu hoopvol naar de toekomst kijken. Dat gaat niet altijd even makkelijk; ik heb nog steeds last van de gevolgen van de depressie, waaronder geheugenverlies en de scheiding met mijn ex-man. Maar God leerde me het verschil zien tussen leugen en waarheid. Voortaan mag ik, met al mijn mentale, relationele en fysieke littekens, vanuit Gods Waarheid leven!”