Eva Logo
22 mei 2018 in Uit & thuis

Friesland: nummer 3 in de top-tien vakantiebestemmingen!

Een Nederlandse provincie op nummer drie van ‘The Best in Europe’. Reisgids Lonely Planet heeft Friesland op die plek gezet. De hoofdstad van Friesland en de provincie zelf zijn dit jaar op de kaart gezet doordat Leeuwarden de Europese Culturele Hoofdstad van 2018 is.

“Met de Friese meren, uitgestrekte velden én natuurlijk de idyllische Waddeneilanden is Friesland wat mij betreft een van de meest onderschatte reisbestemmingen in Nederland,” zegt Sara van Geloven, hoofdredacteur van Lonely Planet magazine. Leeuwarden pakt daarnaast uit met kunstinstallaties, festivals en evenementen gedurende het jaar.

Friesland, en met name Leeuwarden, is dus een mooie plek om binnenkort eens op te zoeken. Weet je niet waar je moet beginnen? Hier volgen vijf tips om Leeuwarden te verkennen.

1. De Kleine Kerkstraat

De Kleine Kerkstaat werd in 2010 en 2012 verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. In deze straat vind je allerlei leuke kledingwinkeltjes, cafés en bijvoorbeeld delicatessenwinkel House of taste.

2. Oldehove

Als je de Kleine Kerkstraat uitloopt, kom je bij de Oldehove. Deze toren had veel groter moeten worden dan hij nu is. Als je er voor staat, weet je waarom. De toren is scheef! Het is leuk om de 183 treden van de toren te beklimmen, met helder weer is het uitzicht prachtig.

3. De Grutterswinkel

Als je Museum De Grutterswinkel binnenstapt, is het alsof je teruggaat in de tijd. In de ouderwetse kruidenierswinkel worden nog allerlei ouderwetse snoepjes en Friese lekkernijen verkocht. Daarnaast kun je hier terecht voor een kopje koffie. Hier kun je zien hoe ze vroeger leefden.

4. Eten in de molen

Voor de lunch is het de moeite waard om naar Eten in de molen te gaan. Bij Eten in de molen werken mensen met een beperking die je gastvrij bedienen en je de lekkerste biologische lunchgerechten voorzetten. 

5. Kabinett

Ik vind het altijd leuk om een vriendin blij te maken met een kaartje. Bij Kabinett worden veel unieke kaarten verkocht van verschillende illustratoren. Het is een echt fröbelwinkeltje vol leuke cadeauartikelen, woonaccessoires en knutselspullen. 

Benieuwd naar het programma van de Europese Culturele Hoofdstad? Bekijk hier wat er allemaal te doen is!


Dit artikel verscheen eerder in Eva 3 uit 2017. Ben je benieuwd naar Eva's magazine? Je kunt hier een gratis proefexemplaar aanvragen!