Eva Logo
17 mei 2018

Gentest aangeboden door huisarts

Bij zes huisartsen in Groningen en Friesland kunnen aanstaande ouders sinds afgelopen maandag een bloedtest doen. Met deze test kan je zien of je het risico loopt om een kindje te krijgen die een erfelijke ziekte heeft.

De gentest kan zeventig ziektes aantonen die dodelijk zijn of die leiden tot ernstige handicaps, zoals taaislijmziekte. De kans dat beide ouders drager zijn van eenzelfde ziekte is 1 op de 150. Als dit het geval blijkt te zijn, worden de aanstaande ouders doorverwezen naar klinisch geneticus. 

Bloedtesten op gen voor erfelijke ziektes waren al langer mogelijk, maar dan moest er iemand anders in de familie zo’n ziekte hebben. Zonder dit ‘bewijs’ wordt de gentest niet vergoed en moet je de 950 euro dus zelf betalen.

Voor zwangere vrouwen is er sinds een jaar de Nipt test. Die test niet op genafwijkingen, maar op chromosoomafwijkingen, zoals bijvoorbeeld downsyndroom. 

Hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit, Marli Huijer, vertelt aan Trouw: “Dit is weer de volgende stap: we kijken niet naar bestaande mensen, maar naar potentiële mensen. Nu wordt er nog alleen op specifieke ziekten getest. De kans is groot dat er uiteindelijk naar alle mogelijke elementen gekeken wordt … Het kan leiden tot hele rare ontwikkelingen: bepaalde mensen kunnen dan volgens de maatschappij beter geen kinderen krijgen. Of wij gaan besluiten welk leven menswaardig is en welke niet.”

Filosoof en bijzonder hoogleraar publiek begrip van de wetenschap aan de Universiteit Leiden, Bas Haring, reageert hierop in Trouw: “Enkel de ouders worden getest, het nog te geboren worden kindje heeft nergens last van … Zolang er geen levende wezens onder lijden, mag je alles doen wat je wilt.”

Bron: De Telegraaf
Bron: NRC
Bron: Trouw ‘Willen we weten wat we geven?’