Eva Logo
28 mei 2018 in Lijf & leven

Halitose: hoe kom je af van een slechte adem?

Halitose, oftewel het hebben van een slechte adem, is heel vervelend. Zeker omdat je omgeving er vaak meer last van heeft dan jij. Wist jij al wat de oorzaken van halitose kunnen zijn en belangrijker: wist je al wat je ertegen kunt doen? Wij deden wat onderzoek voor je.

Mogelijke oorzaken

Zo’n 85 tot 90 procent van de problemen die leiden tot halitose, heeft te maken met een slechte mondhygiëne . Maar ook andere delen in het lichaam kunnen die nare geur veroorzaken, zoals ontstekingen in de maag, een leveraandoening of problemen in je darmen. Een laatste oorzaak voor halitose is het nuttigen van bepaald voedsel, waarvan de geur ook in je mond blijft hangen.

Gevolgen

Halitose kan vervelende situaties veroorzaken. Zeker voor partners is het een erg lastige kwestie die voor ergernissen zorgt. Slechts acht procent van alle Nederlanders ergert zich nooit aan de geur van een ander. Aan de andere kant is het ook eng om tegen je partner te zeggen dat je last hebt van halitose: 75% van de gedupeerden durft niet aan de ander te vertellen dat hij of zij last heeft van slechte adem.

Oplossingen

Op het hebben van halitose rust een groot taboe. Het kan erg ongemakkelijk zijn om iemand te wijzen op zijn of haar onfrisse geurtjes. Gelukkig kun je in de meeste gevallen van dit nare kwaaltje afkomen door goed te letten op je mondhygiëne. Het allerbelangrijkste om halitose tegen te gaan is door je mond goed te blijven verzorgen. Zo krijgen bacteriën geen kans om stinkende stoffen en gassen te produceren en verspreiden.

Schone tong

De bacteriën in je mond verzamelen zich het meeste op het achterste gedeelte van je tong. Om een slechte adem te voorkomen is het dus handig om je tong goed te reinigen. Dit kun je doen met een zogenoemde tongschraper. Ook heb je speciale tandenborstels met ribbels op de achterkant van de borstel waarmee je je tong kunt reinigen.

Minder alcohol drinken

Ja, ook door alcohol kun je uit je mond gaan stinken. Een lekker wijntje op zijn tijd is natuurlijk niets mis mee, maar te veel van het goede leidt in dit geval tot ongemakken.

Stoppen met roken

Roken is per definitie niet goed voor je lichaam, maar in het geval van halitose is het ook niet bevorderlijk voor je omgeving. Toch nog maar eens overwegen of je gaat stoppen hiermee?

Voorkom een uitgedroogde mond: minder koffie!

Ook een uitgedroogde mond kan halitose veroorzaken. Wist je dat je mond kan uitdrogen door het drinken van te veel koffie? De oplossing hiervoor: zo’n 2,5 liter water per dag drinken en dus minderen met koffie. Zo weet je zeker dat je alsnog voldoende gehydrateerd wordt.

Maak gebruik van mondspoelmiddel of mondspray

Deze spulletjes bevatten namelijk ingrediënten die erop gericht zijn om de ‘slechte-adem-bacteriën’ te verminderen. Bij mondspoelmiddel is het wel belangrijk dat je ermee gorgelt. Zo kan het helemaal tot het achterste gedeelte van je tong komen. De mondspray is vooral handig voor onderweg om mogelijke voedselgeuren te verdrijven.

Fabels

Neem jij weleens snel een pepermuntje of een kauwgompje tegen je vieze adem? Tevergeefse moeite, want dit helpt helemaal niet!

Ook helpt het niet om je handen voor je monden te houden en hierin te ademen. Zo ontdek je namelijk helemaal niet of je adem stinkt. Je kunt beter een likje achter op je hand geven en daaraan ruiken. Dan weet je tenminste echt of je nog fris ademt.

 

Bron: Tandartsplein/Wikipedia