Eva Logo
Zaaien
8 mei 2018 in Uit & thuis

Hella's Hof van Eden: zaaien

Het is zaaitijd in Hella's Hof! En dat doe je in een aantal stappen. Bekijk hier de video, waarin Hella natuurlijk ook iets deelt over de gelijkenis van de zaaier :-)

Bekijk hier de video!

Wil je Hella's stappenplan nog even op een rijtje zien? Hier komt ie:

Tip 1: maak een tuinplan

Een goed begin is het halve werk. Een tuinplan is belangrijk als je het beste resultaat wil halen met je moestuin. Daarnaast zal het je veel tijd maar ook geld besparen. Zet de ruimte en het budget dat je hebt op een rijtje. Breng je tuin in kaart door te besluiten hoeveel ruimte je hebt en welke bestaande planten behouden moeten blijven. Het is ook belangrijk dat je weet hoe de grond van je tuin ervoor staat. Kijk bijvoorbeeld naar de inval van de zon en de kwaliteit van de aarde.

Tip 2: zet de juiste planten naast elkaar

Welke buren je planten krijgen, is heel belangrijk voor het resultaat van je moestuin. Zet bijvoorbeeld wortelen naast uien. Wortelen hebben snel last van de wortelvlieg, maar de wortelvlieg houdt niet van de geur van uien. Op deze manier hou je je wortelen op een biologische manier veilig. Zoek dus tijdens het maken van je tuinplan uit welke groentes het beste naast elkaar passen.

Tip 3: win zelf zaad in

Je eigen zaad inwinnen kan je veel geld besparen. Win het zaad in van de planten in je moestuin, zodat je volgend jaar gratis zaden hebt! Hoe de zaden van je planten ingewonnen kunnen worden verschild per plantsoort, kijk dus even op het internet of vraag om raad aan de verkoper tijdens het aanschaffen van je eerste zaden.

Lees verder onder de banner.

Tip 4: begin klein

Ben je een beginner op het gebied van tuinieren? Begin dan klein. Tuinieren is net als iedere andere hobby een vakmanschap dat je leert door te vallen en op te staan. Ben je niet tevreden met het resultaat van je moestuin? Is je oogst mislukt? Geef dan niet meteen op. Zoek uit waar het mis is gegaan en neem dat mee in je volgende poging. Hou het eerst bij een klein moestuintje, probeer nieuwe groenten uit naarmate je vingers steeds groener beginnen te worden. Voor je het weet, heb je je eigen volwaardige moestuin.

Succes en vooral veel plezier met je eigen moestuin!

Heb je aflevering 1 van 'Hella's hof van Eden' gemist? Klik hier om te zien hoe je het best de aarde kunt voeden én lees het recept van Hella’s gevallen appeltjes/pruimencompote!