Eva Logo
1 mei 2018 in Liefde & Relatie

'Hij had mijn naaktfoto door de hele school verspreid'

Francien Regelink was 15 jaar toen ze een foto van haar borsten stuurde naar een jongen die ze leuk vond. Ze had dit weloverwogen gedaan, niet wetende dat dit haar hele leven op z’n kop zou zetten.

“Ik was 15 jaar en vond een jongen leuk. Hij was hartstikke populair, dus ik moest veel moeite doen om hem te veroveren. Op een dag vroeg hij tijdens het chatten of hij m’n borsten mocht zien. Ik zei nee. Een tijdje later kwam de vraag nog een keer. Toen zei ik ja. Weloverwogen. Ik schaamde me niet voor mijn lichaam, vond mijn borsten mooi en dacht dat het misschien wel doorslaggevend zou kunnen zijn om hem aan de haak te slaan.

Francien, laat je tieten nog eens zien!

De enige reactie die ik van hem kreeg was: ‘Ik moet gaan, mijn vrienden zijn er.’ Dat vond ik vreemd, want hij had gezegd dat hij alleen was. De week erna negeerde hij me en in de zomervakantie die daarop volgde, kreeg ik verkering met iemand anders.

Na de eerste schooldag van het nieuwe jaar hoorde ik iemand roepen: ‘Francien, laat je tieten nog eens zien!’ Daar stond de jongen die ik zo leuk vond met zijn vrienden. Hij had mijn naaktfoto doorgestuurd, geprint en door de hele school verspreid. Wie had die foto allemaal gezien? Ik voelde me geïntimideerd en probeerde zo snel mogelijk weg te komen.

Terwijl ik huilend naar huis fietste, ging er van alles door me heen. Ik voelde me verraden en was in paniek. Ik was doodsbang dat m’n ouders en m’n vriend erachter zouden komen. Ik dacht zelfs: als het nu afgelopen is met me, dan is dat ook goed. Thuis deed ik alsof er niks aan de hand was, maar de volgende dag op school voelde ik dat alles anders was. Iedereen keek naar me. Omdat mijn hoofd er niet op stond, ontkende ik drie maanden lang dat ik het was. Daarna kon ik er niet meer onderuit. Ik was de hoer van de school geworden.

Hij haalde het oordeel over mezelf eraf.

Pas jaren later, toen ik voor het eerst mijn verhaal in de media deed, zei een journalist tegen mij: ‘Het is niet jouw fout. Misschien had je het niet moeten doen, maar hoe iedereen gereageerd heeft, is ook niet goed.’ Dat hij dit benoemde, was heel belangrijk voor mij. Hij haalde het oordeel over mezelf eraf.

Ik had er behoefte aan dat iemand tegen mij zou zeggen: ‘Het komt goed.’ Want het komt ook altijd goed. Echt. Ik spreek vaak jongeren over dit onderwerp en geef ze dit altijd mee. Wat ze nodig hebben is dat je niet oordeelt wanneer er iets is gebeurd, maar dat er naar ze geluisterd wordt.

Uiteindelijk heeft wat ik heb meegemaakt bijgedragen aan wie ik nu ben. Het maakte me kwetsbaar, maar ook sterk. Ik heb er, nadat ik in de media verscheen, een boek over geschreven omdat ik wilde vertellen dat wat mij was overkomen, iedereen kan gebeuren. Ik wil graag het waardeoordeel wegnemen en mensen de ogen openen. Digitaal flirten en sexting is iets dat ouders mee moeten nemen in de seksuele opvoeding. Best een uitdaging als je er zelf niet mee opgegroeid bent. Maar wel nodig.”

 

Francien schreef het boek 'Francien laat je tieten nog eens zien' en richtte Girls Love 2 Run op, een platform over hardlopen.

Dit fragment komt uit het nieuwe gratis boekje van de EO, genaamd 'Webwijs'. Dit boekje behandelt allerlei dilemma's die je als ouder tegenkomt als je kinderen in de sociale media wereld zitten. Gratis aanvragen kan hier.