Eva Logo
Laurel Yanny Janny
16 mei 2018

Hoor jij hier Laurel of Yanny?

Dit keer geen jurk, maar twee namen houden de gemoederen bezig. Hoor jij Laurel of Yanny in dit audiofragment (even naar onderen scrollen)?

Laurel of Yanny : het is een discussie die ons net zo in z'n greep houdt als de geschiedenis rondom deze jurk. Herinner je 'm nog? De een ziet hier een blauw met zwarte jurk in, de ander een jurk die wit met goud is. 

Nu is er nog zo'n kwestie, maar dan eentje rondom een stem die verschillende mensen anders horen. Je kunt de Engelse naam Laurel (spreek uit als Lorrel) horen óf juist Yanny (spreek uit als Jennie). Hoe kan dit toch?

Iemand op de forumwebsite Reddit probeerde het uit te leggen. “Het heeft te maken met de frequentie van de stem. Bij een normale mannenstem die ‘Laurel’ zegt, horen sommige mensen exact hetzelfde als een man met een muizige stem die ‘Yanny’ zegt. Als je de ‘L’ in een gedempte, lage stem hoort, kan deze met iemand anders’ stem soms als een ‘Y’ klinken. Probeer het zelf maar eens: bedek je mond en zeg heel vaak achter elkaar het woordje ‘girl’. Het zou dan kunnen klinken als iemand die met een heliumstem ‘doy’ zegt.”

Een andere uitleg is dat het aan de leeftijd ligt. Laurel wordt op een lage frequentie gezegd, maar Yanny zit op een hoge frequentie. Jonge mensen krijgen dus eerder de Yanny, omdat zij die hogere frequentie nog kunnen horen.

Do you hear "Yanny" or "Laurel"?