Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
16 mei 2018 in Nieuws

Hoor jij hier Laurel of Yanny?

Dit keer geen jurk, maar twee namen houden de gemoederen bezig. Hoor jij Laurel of Yanny in dit audiofragment (even naar onderen scrollen)?

Kunnen we ons deze jurk nog herinneren? De een ziet hier een blauw met zwarte jurk in, de ander een jurk die wit met goud is. Deze jurk hield ons begin 2015 in zijn greep.

Nu is er nog zoiets, maar dan iets wat verschillende mensen verschillend horen. Je kan de Engelse naam Laurel (spreek uit als Lorrel) horen of Yanny (spreek uit als Jennie). Hoe kan dit toch?

Iemand op de forumwebsite Reddit probeerde het uit te leggen. “Het heeft te maken met de frequentie van de stem. Bij een normale mannenstem die ‘Laurel’ zegt, horen sommige mensen exact hetzelfde als een man met een muizige stem die ‘Yanny’ zegt. Als je de ‘L’ in een gedempte, lage stem hoort, kan deze met iemand anders’ stem soms als een ‘Y’ klinken. Probeer het zelf maar eens: bedek je mond en zeg heel vaak achter elkaar het woordje ‘girl’. Het zou dan kunnen klinken als iemand die met een heliumstem ‘doy’ zegt.”

Een andere uitleg is dat het aan de leeftijd ligt. Laurel wordt op een lage frequentie gezegd, maar Yanny zit op een hoge frequentie. Jonge mensen krijgen dus eerder de Yanny, omdat zij die hogere frequentie nog kunnen horen.

Do you hear

Do you hear "Yanny" or "Laurel"?