Eva Logo
30 mei 2018 in Liefde & Relatie

'Ik belandde op een eilandje met mijn vriendin: zij en ik'

Toen Anje in 2014 aan haar nieuwe opleiding begon, ontmoette ze in de introductieweek een meisje waarmee ze in eerste instantie niet veel gemeen had. Maar ze bleken dezelfde mensen te kennen en trokken in de klas naar elkaar toe. Wat Anje toen nog niet wist, was dat deze vriendschap totaal verkeerd zou uitpakken.

“Ik volgde de opleiding Sociaal Agogisch Werk en werkte regelmatig samen met drie meiden en één jongen. Meestal nam ik de leiding. We hadden allemaal een rol binnen de groep en bijna iedereen deed zijn werk. Behalve mijn beste schoolvriendin. In het begin had ik nauwelijks door dat ze achterover leunde en summier werk aanleverde. Vaak vulde ik haar deel nog aan, omdat ik wilde dat de opdracht goed werd ingeleverd. Niet alleen haar naam, maar ook mijn naam stond op het project. En dat begon me dwars te zitten.”

Pessimistisch

“Als ik haar aansprak op haar houding en werk, kroop ze in de slachtofferrol of werd ze passief-agressief. Er was altijd een reden waarom ze haar taken niet kon doen of ze gooide het op haar onzekerheid. Ook kregen haar ouders vaak de schuld. Maar steeds profiteerde ze van iedereen om haar heen. Alles wat er gebeurde, was de schuld van iemand anders. Ze klaagde bij docenten, want ze had het zo zwaar. Ze mopperde non-stop en ik ging hierin mee. Als iemand constant klaagt, neem je het over. Ik kreeg ook een negatieve instelling en werd minder toegankelijk voor mijn andere klasgenoten. Ik belandde op een eilandje met mijn vriendin: zij en ik.”

Van enthousiaste meid naar somber type

“Tijdens een gesprek met mijn studiebegeleider, trok deze aan de bel. Ze vond dat ik te veel werk overnam van mijn vriendin. Ik was van een enthousiaste meid veranderd in een somber type die het allemaal niets meer kon schelen. Ik vond het lastig om te beseffen dat het door mijn vriendin kwam en stopte het gevoel weg. Het heeft me zeker een half jaar gekost, voordat het kwartje viel. Op dat moment had ik een serieus probleem op mijn stageadres en vroeg om advies tijdens de les. Terwijl mijn klasgenoten antwoord gaven, hoorde ik mijn vriendin zeuren over de slechte adviezen van de rest. Ze begon zelfs dwars door ons heen te praten. Een andere klasgenoot onderbrak het gesprek en zette mijn vriendin op haar plek: ‘Houd je mond even en geef Anje zelf ook de kans om na te denken.’ Toen ze door bleef gaan, viel bij mij het kwartje.”

Selectief vrienden kiezen

“Ik dacht: ‘wat ben jij een stuk chagrijn’ en trok mijn mond open. “Nu moet je ophouden en me aan het woord laten!” Ze was zo verbaasd en boos dat ik haar tegensprak, dat ze een week niet tegen me heeft gepraat. Maar ik merkte dat ik me er goed bij voelde. Ik was weer onderdeel van de klas en deed mijn projecten met andere mensen die wel hard werkten. Ze heeft nooit meer toenadering gezocht en ik bloeide op. Nu ben ik selectief als het gaat om de mensen met wie ik omga. Als iemand energie uit mij zuigt, trap ik op de rem. Na een avondje bowlen met haar, was ik al kapot. Ik zie nu in dat onze vriendschap van één kant kwam. Ze vroeg nooit hoe het met me ging en mopperde alleen over haar zware leven. Als ik haar ooit nog eens in de stad tegenkom, zal ik haar zeker groeten. Maar het is beter zo. Een vriendin moet je versterken, niet de afgrond in werken.”

Tekst: Lisanne Doff