Eva Logo
judith koedoot cd portret
26 mei 2018 in Christelijke muziek

Judith maakte een cd en geeft daarmee de liefde van haar vader door

Judith Koedoot is pianist en liedschrijver voor diverse christelijke artiesten. Afgelopen september kwam haar eerste eigen cd uit. ‘De erfenis’ is een ode aan Judiths vader, Mannes van Essen, die in 2016 overleed. “Ik besefte ineens dat ik wat moest doen met de mooie dingen die ik van mijn vader ontvangen heb.”

Hoe is het idee voor de cd ontstaan?

“Ik heb altijd al liedjes geschreven, maar dat was voor andere artiesten of samenzang; nooit voor mezelf. Op een gegeven moment had ik een periode met weinig inspiratie om te schrijven, doordat ik 'opgeslokt' werd door het leven. Ik was druk met m'n gezin en lesgeven. Daarnaast was ik mantelzorger voor mijn beide ouders, die al oud waren. 

Toen mijn vader overleed, werd ik me sterk bewust van wat hij me meegegeven had. De tekst die op zijn rouwkaart stond (Johannes 3:16), had ik jaren geleden al op muziek gezet, maar ik had er nooit wat mee gedaan. Ik besloot het lied in de rouwdienst te zingen. Het was een erg mooi nummer, maar toch was het al die tijd blijven liggen. Ik werd onrustig en zocht naar manieren om weer te gaan schrijven, maar had geen idee hoe. Tot ik een goede coach vond: LeeAnn Vermeulen. De dag dat ik contact met haar opnam, kwam er spontaan een lied over mijn vader in mijn hoofd. Tijdens mijn coachingsproces werd het steeds duidelijker dat ik een eigen cd wilde maken over hem. LeeAnn heeft me ook uitgedaagd de nummers zelf te gaan zingen, omdat de liedjes zo persoonlijk zijn en ikzelf het beste weet hoe ze gezongen moeten worden."

Hoe zou je je band met je vader omschrijven?

“Bij mijn vader voelde ik me altijd welkom en geliefd. Hij uitte dat ook door stevige knuffels en zei regelmatig: 'k holle van oe' (dialect voor 'ik hou van jou'). Mijn vader was ook zeer muzikaal: hij was organist. We deelden onze passie voor muziek, al zaten we qua stijl niet echt op één lijn. Sommige nummers van de cd zou hij echt niet kunnen waarderen, haha!"

Hoe is het proces van liedschrijven verlopen?

“Na het eerste lied, dat spontaan was ontstaan, kwamen de onderwerpen voor liedjes als vanzelf. Dit was eigenlijk voor het eerst in mijn leven dat ik zulke persoonlijke liederen ging schrijven en het was heerlijk om zo doelgericht bezig te zijn. Ik plande een paar schrijfweekenden: even weg van mijn gezin zodat ik ongestoord kon schrijven. Het maken van de cd was sowieso een ontdekkingstocht naar wat ik écht mooi vind. De cd is 'helemaal Judith'!”

Welke boodschap wil je meegeven aan luisteraars? 

“Ik ben niet zo'n 'preker', maar hoop dat mensen iets proeven van wat echte liefde is. De liefde van een ouder voor een kind is zó onvoorwaardelijk en mijns inziens de puurste vorm van liefde. God noemt zichzelf niet voor niets 'Vader'. Voor mensen met een pijnlijk 'vaderverhaal' is deze muziek misschien confronterend, maar het kan ook genezend zijn. Mijn vader mag als voorbeeld dienen van Gods Vaderhart. 

Ook merk ik dat m'n eigen verhaal achter deze cd mensen aanspreekt. Ik zou het fantastisch vinden als mensen geïnspireerd worden om hulp te vragen en nieuwe terreinen in hun leven gaan ontdekken. Ik werd zelf door de erfenis van mijn vader uitgedaagd om serieus na te denken over wat ík na wil laten. Een vraag die hopelijk doorklinkt in mijn muziek.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Ik ga zeker door met liedjes schrijven. Alle onderwerpen rondom relaties en gezin vind ik boeiend. Mijn moeder overleed vlak voordat de cd uitkwam en met haar ben ik ook door allerlei processen gegaan. Zelf ben ik ook moeder. Daarnaast heb ik intussen een eigen band, waarin mijn drie dochters ook meezingen en -spelen. We hebben nu een paar optredens gedaan en het is werkelijk heel bijzonder om dit programma - met beelden en verhalen - te delen met publiek.”

Bekijk hieronder een compilatie van de liedjes die Judith heeft geschreven:


Judith wil de erfenis die ze van haar vader kreeg ook graag doorgeven aan jou. Je kunt ‘De erfenis’ hier kopen!