Eva Logo
2 mei 2018 in Lijf & leven

'Mijn kind weigert te eten'

Weigert je kind halsstarrig zijn bord leeg te eten? Smeert je peuter de spinazie stiekem onder zijn stoel? Opvoedcoach Tischa Neve geeft vier handige tips voor ouders met tafelproblemen.
  • Stel je erop in dat je jonge kind eerst voor- namelijk met het eten zal spelen. Laat je kind lekker zijn gang gaan als hij met eten gaat gooien, het in zijn haar smeert en er met zijn vingers in graait.

  • Wij vermijden thuis het straffen-en-belonensysteem zoals: ‘Pas als je je groente opeet, dan krijg je een toetje.’ Hierdoor geef je je kind eigenlijk het idee dat groente niet lekker is.

  • Na het (niet) eten toch nog andere dingen geven helpt niet. Jouw slimme kind heeft zo door dat aan tafel eten niet noodzakelijk is, want papa geeft me toch nog wel wat straks en dat lust ik wel. Dus: aan tafel eten we en daarna pas weer bij het volgende tafelmoment.

  • Gezonde kinderen hongeren zichzelf niet uit, sterker nog, het blijkt dat ze een opvallend goed instinct hebben als het op voedsel en voeding aankomt: een kind eet (mits er geen machtsstrijd, dreigen, omkopen of vleien aan te pas komt) meestal precies wat het nodig heeft.

 

Deze tips zijn met toestemming overgenomen uit het boek Ik ken iemand die... door Hanneke Hendrix, Nynke de Jong en Alex van der Hulst. In het boek staan nog meer eettips van Tischa en andere tips rondom zwangerschap, bevalling en opvoeding. Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2018, Houten.