Eva Logo
7 mei 2018 in Liefde & Relatie

'Mijn zusje overleed twaalf uur na de geboorte'

Woensdag 9 mei zendt de EO de Zweedse film 'After Inez' uit. In deze film vertelt regisseur Karin Ekberg het verhaal van Denize en Filip die het verlies van hun doodgeboren kindje verwerken. Eva sprak met haar. Wat motiveerde haar om deze film - die in Zweden veel aandacht kreeg – te maken?

“Het was in de jaren zeventig. Toen ik vier jaar was vertelde mijn moeder mij voor het slapen gaan dat ze weer zwanger was. Ik zou een zusje of een broertje krijgen. Ik kan me dat moment nog herinneren. Ik lag al in bed en mijn moeder zat bij me. Mijn moeder vertelde toen ook dat er vóór mij nog een kindje was geboren, een meisje. Ze overleed twaalf uur na de geboorte. Volgens mij moeder huilde ik toen.

'Een doodgeboren kind was een groot taboe'

After Inez heeft het verlies van een doodgeboren kindje in Zweden weer bespreekbaar gemaakt. Een doodgeboren kind was een groot taboe. Deze kinderen hadden geen naam, geen eigen graf. Er werd over gezwegen. Ook mijn doodgeboren zusje had geen eigen graf. Haar urn was begraven in het graf van mijn grootouders. En ieder jaar op kerstmorgen gingen we hiernaar toe. Ook al stond haar naam niet op de steen.

Ik ben blij dat het gesprek echt open is gebroken door de film. We gingen met de film op tournee met de mogelijkheid voor gesprek na afloop. Daar ontmoette ik stellen die nu pas – soms na 40 jaar – hun vragen durfden te stellen. Jaren hebben zij hiermee rondgelopen. Mijn moeder verzuchtte ook na de film: “Hadden wij de openheid die de film bewerkstelligt maar gekend. Nu was er de pijn, de schaamte en het schuldgevoel.”

'De dood raakt ons allemaal'

Omdat ik het verlies van een doodgeboren kindje ken uit mijn jeugd weet ik wat het met je doet. Ook met broers of zusjes. Ik geloof dat ik hierdoor als kind al de grote vragen van het leven stelde. Wat is dood? Waar kom het leven van het vandaan? Waarom zijn we hier? En die vragen motiveren mij om de film te maken. Ik wil misschien ook wel mensen rondom dood, geboorte en liefde samenbrengen. Juist bij deze thema’s ontdekken we dat we ondanks alle verschillen, ook heel veel met elkaar delen.  Als we hierover met elkaar spreken laten we misschien ook de verharding in de samenleving achter ons. Want de dood raakt ons allemaal. We worden nederiger als we hierover het gesprek voeren. En we krijgen de kans om vrede te sluiten met de pijn die ook bij het leven hoort.”

After Inez, woensdag 9 mei, 23.25 uur, NPO 2.

Credits: Regie & scenario: Karin Ekberg; productie: Karin Ekberg en Klara Björk; cast: Filip Nordin en Denize Löfgren; muziek: Ane Brun; eindredactie EO: Margje de Koning -  In 2017 heeft de film de ‘Tempo Documentary Award’ gewonnen.

Tekst: Tom Mikkers