Eva Logo
kledingruilparty
22 mei 2018 in Uit & thuis

Pareltjes vinden op een kledingruilparty

Duurzame kleding is steeds meer in opkomst. We komen erachter dat de mensen die onze kleding maken voor een hongerloontje in gevaarlijke gebouwen moeten werken. Een leuke én vriendelijke manier om aan nieuwe kleding te komen is een kledingruilparty! Hoe je dat doet? Judit van Dijk is crossmediaal redacteur bij Eva en legt het uit.

Hoe kwam je op het idee om een kledingruilparty te organiseren?

“Ik heb de documentaire The True Cost gezien op Netflix. Deze heeft mijn kijk op de kledingindustrie volledig veranderd. Ik dacht: óf ik blijf de kleding kopen die ik altijd kocht bij de reguliere winkels, óf ik houd rekening met de makers van mijn kleding. Ik koos voor het laatste. Nu koop ik zelf alleen nog maar fairtrade kleding, of ik ga voor tweedehands. Nou hebben we bij de EO een projectgroep die zich focust op duurzaamheid. Ik heb toen een keer aangedragen om een kledingruilparty te organiseren binnen de EO.”

Wat moet je allemaal voor zo’n party doen?

“Als eerste moet je andere mensen enthousiast maken. Ik had een groep mensen nodig die me wilde helpen en die het feest zo goedkoop mogelijk kon maken. De collega’s van Hip Voor Nop konden kledinghangers en paspoppen regelen, bijvoorbeeld. We hingen posters op, verstuurden mailtjes en praatten er met mensen over, zodat het ging leven. Een week van tevoren heeft een collega een gigantische doos in de hal neergezet waar de vrouwen hun kleding in konden stoppen. De dag voor de party begonnen we met het sorteren van de kleding op maat en op kledingstuk.” 

Wat was het doel van de kledingruil?

“Tweedehands kleding heeft toch een beetje een stoffig imago. Dat wilde ik graag onderuit halen. We hebben ook in de aankondiging gezet dat vrouwen de pareltjes uit hun kledingkast moesten meenemen. Niet de afgedragen oude kleding die nog ergens achterin de kast ligt. Soms koop je iets prachtigs, maar past het niet en kan je het niet meer ruilen, omdat de bon kwijt is. Dat soort dingen zijn perfect voor de kledingruil. Ook was daarom de aankleding van de party heel belangrijk. Sfeervol licht, leuke muziek en dus paspoppen om de kleding te showen.”

Wat wilde je de vrouwen meegeven?

“Ik hoop dat de vrouwen die erbij waren, gaan nadenken over duurzaamheid. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën, dus als we kleding hergebruiken of doorgeven, kan dat ontzettend helpen. Via marktplaats of de app United Wardrobe kun je veel mooie kleding vinden. Soms gaat dat mis en staat iets toch niet zo mooi of past het niet. Maar dan kan je die kleding weer gebruiken voor een volgende kledingruilparty.”

Judit heeft ook een blog: Happy & Happies. Daar kan je nog meer laagdrempelige tips vinden over duurzaam leven. Zeker een kijkje waard dus!

Een sfeerimpressie van de kledingruilparty bij de EO