Eva Logo
eline perfect
24 mei 2018 in Uit & thuis

Pleidooi voor een imperfect leven: durf te falen!

Eline Hoogenboom, oprichtster van Huis van Belle, bracht onlangs haar nieuwe boek uit. ‘#notsoperfect’ gaat over het probleem dat veel vrouwen herkennen: een perfect leven willen leiden. Het is lastig om de balans te vinden tussen goed je best doen en teveel van jezelf vragen. “Het leven is niet maakbaar, maar je hebt wel de keuze in hoe je met bepaalde dingen om kunt gaan.”

Headerfoto: Nienke van Denderen

“Ik zag heel veel twintigers en dertigers in mijn omgeving worstelen met het idee dat ze niet mogen falen. Zelf herken ik dat gevoel ook. Ik heb elk jaar wel een moment dat ik niet meer alle ballen hoog kan blijven houden. Ik was al zo’n twee of drie jaar met dit onderwerp bezig en besloot daarom er een boek over te schrijven." 

Eerlijk zijn

"In ‘#notsoperfect’ vertel ik dat wij vrouwen gewoon eerlijk moeten zijn tegenover onszelf. Ik denk dat het goed is dat we soms gewoon tegen elkaar zeggen dat we maar wat aanmodderen. We kijken heel vaak naar succesvolle vrouwen op social media en blijven ons maar aan anderen spiegelen. Soms maken we elkaar gewoon een beetje gek doordat we onze lat zo hoog leggen en perfect willen zijn. Wij vrouwen voelen ons al snel heel verantwoordelijk voor heel veel dingen en denken dat we alles maar moeten kunnen, maar dat is niet zo. En dat moeten we leren accepteren."

Persoonlijk

"‘#notsoperfect’ is geen zelfhulpboek, maar bevat mijn persoonlijke verhaal van hoe ik zelf tegen falen en tegenslag aanliep en hoe ik daarmee omging. Ook deel ik de verhalen van andere inspirerende vrouwen. Daarbij gaat het niet alleen maar om falen maar gaat het echt een stuk dieper: waarom is er lijden? En hoe gaan we daarmee om? En waarom lukt het ons niet genadig naar onszelf en anderen te kijken, zelfs niet in de kerk? In de kerk hoor je juist kwetsbaar te kunnen zijn, maar ook daar hangen we niet graag de vuile was buiten. In mijn zoektocht hierin kwam ik elke keer weer uit bij Gods genade: we hoeven waardering niet te verdienen, ook niet in de kerk. ‘#notsoperfect’ gaat best diep en is heel persoonlijk, maar ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid en van verhalen delen. Ik denk dat lezers daar ook het meeste aan hebben. Ik wil ze geruststellen door dit stukje herkenning met hen te delen." 

Balans

"Het leven is niet maakbaar, maar je hebt wel de keuze in hoe je met bepaalde dingen om kunt gaan. Daarom blijft het mijn ambitie om meiden en vrouwen te empoweren. Ik wil vrouwen aansporen om het heft in eigen handen te nemen, maar tegelijkertijd wel de balans kunnen vinden tussen wat er van je verwacht wordt en waar je je goed bij voelt. Natuurlijk, we moeten wel stappen blijven zetten, maar niet alles is maakbaar. Het is belangrijk dat we doen wat bij ons past. En dat hoeft niet perfect te zijn.”


Ben jij ook moe geworden van het altijd maar perfect willen zijn? ‘#notsoperfect’ is hier verkrijgbaar!