Eva Logo
25 mei 2018 in Echtscheiding

Scheiden? In Lianyungang moet je als koppel eerst een examen maken

Een examen maken in de hoop een scheiding te voorkomen, het klinkt vermoedelijk vreemd in de oren. In de Oost-Chinese stad Lianyungang is het echter werkelijkheid.

Het aantal scheidingen in China is het afgelopen decennium verdubbeld. Om dit aantal terug te dringen heeft Lianyungang, een stad met zo'n 4,5 miljoen inwoners in de provincie Jiangsu, een ‘scheidingstest’ in het leven geroepen. Koppels die een scheiding aanvragen, krijgen het examen voorgeschoteld.

"Onze ervaring is dat het merendeel van de mensen gaat scheiden vanwege iets kleins", aldus ambtenaar Qiu Huaijie op JiangsuTV over het initiatief. "Daarom bedachten we dit examen. Op deze manier willen we hen wat laten afkoelen."

Deelnemers wordt gevraagd naar de hoogte- en dieptepunten in hun huwelijk en de manier van communiceren. Ook krijgen ze meer oppervlakkige vragen voorgeschoteld. Enkele vragen die de deelnemers moeten beantwoorden zijn: “Wat is jullie beste herinnering samen?”, “Wat is het lievelingsgerecht van je partner?” en “Wat is de geboortedatum van je partner?”. Ook hoort bij de scheidingstest het schrijven van een essay over hoe de partners hun toekomst voor zich zien.

Bij zestig punten of meer is er hoop

Voor koppels die zestig punten of meer scoren, is er volgens Bureau Burgerzaken van Lianyungang, de initiatiefnemer van de scheidingstest, nog hoop. Zij krijgen een gratis bemiddelingstraject aangeboden. Voor echtparen die een minder hoge scoren halen of die weigeren mee te doen aan het examen, wordt de kans op verzoening klein geacht.

Steeds meer Chinese echtparen gooien de handdoek in de ring. In 2006 was er sprake van 1,46 scheidingen per 1000 inwoners. In 2016 is dat aantal toegenomen naar 3 per 1000 inwoners. De hamvraag is: waarom gaan steeds meer koppels uit elkaar? Een van de redenen hiervoor is de grotere financiële onafhankelijkheid van Chinese vrouwen in vergelijking met vroeger. Hierdoor accepteren ze ook minder vaak huiselijk geweld en avontuurtjes buiten de deur door hun partner.

Daarnaast valt het aantal scheidingen onder 25- tot 35-jarigen op. Dit kan komen omdat zij geen broertje of zusje mochten hebben en hierdoor niet geleerd hebben om compromissen te sluiten.

Grote zorgen

Het baart de Chinese autoriteiten zorgen dat steeds meer echtparen uit elkaar gaan. President Xi Jinping liet in 2016 weten het gezin te zien als de hoeksteen van de maatschappij. Het scheidingsexamen is dan ook niet het enige initiatief in China om het aantal huwelijksbreuken af te laten nemen. In de provincie Guangdong zijn koppels zelf verplicht om lessen bij een bemiddelaar te volgen.

Veel Chinezen zijn allesbehalve te spreken over de scheidingstest. In een reactie hierop gaf het Bureau Burgerzaken van Lianyungang aan dat de test niet verplicht is.

Bron: Trouw