Eva Logo
29 mei 2018 in Hoofd & hart

Waarom we zo weinig om hulp vragen - en het wel zouden moeten doen

Hulp vragen aan anderen vinden veel mensen lastig. Vrouwen schijnen er wel beter in te zijn dan mannen, want die vragen dus écht pas hulp als het echt niet anders kan, maar ook veel vrouwen worstelen ermee. Waarom is dat toch en vooral ook: waarom is het juist wél belangrijk om anderen om hulp te vragen?

Dit is waarom we het moeilijk vinden:

1. Het lijkt alsof je faalt

Veel mensen denken dat ze alles zelf moeten kunnen, omdat ze anders het gevoel hebben dat ze falen. Ze kijken naar de ander die dat klusje wel heel makkelijk kan en denken dat zíj daardoor mislukt zijn. Maar niets is minder waar! Jij kunt gewoon andere dingen. En dus kun jij op jouw beurt anderen helpen, wanneer zij ergens in vastlopen wat jij goed kunt.

2. Er zit heimelijke trots achter

Er zijn ook heel wat mensen die er heimelijk trots op zijn dat ze altijd alles zelf doen. Ze staan bekend als de ‘dienaars’ en vinden dat héérlijk! Ze zeggen zelden of nooit ‘nee’, want ze genieten ervan om nodig te zijn. Maar wees eens eerlijk: doe je dit nu omdat je écht wilt liefhebben, of ben je eigenlijk gewoon aan het pleasen, zodat je waardering krijgt van anderen…?
 

Dit is waarom we juist wél om hulp zouden moeten vragen:

1. Besef dat het je een hoop energie scheelt!

Dingen doen waar je niet goed in bent, geeft een hoop frustratie, boosheid, verdriet en andere negatieve gevoelens. Als jij een ander vraagt iets te doen wat hij of zij veel beter en sneller kan, dan scheelt het jou een hoop energie. En die energie kun jij vervolgens weer gebruiken om datgene te doen wat je juist wél leuk vindt en goed kunt!

2. Besef dat je een ander liefhebt door hulp te vragen

God heeft eenieder van ons unieke talenten en passie gegeven en het is aan ons om die te ontdekken en te delen met anderen. Maar als we alles zelf doen, dan gunnen we dus ook de mensen om ons heen niet dat zij hun talenten kunnen inzetten. Die ander kan jou liefhebben door zijn of haar talent met jou te delen, maar jij bent ook aan het liefhebben, wanneer je een ander vraagt om iets voor jou te doen, omdat je die ander de gelegenheid geeft jou te dienen met zijn of haar talenten!

3. Besef dat God zo bedacht heeft…

En dit is eigenlijk de belangrijkste reden: God wíl niet dat we alles zelf kunnen, Hij wil dat we functioneren als een lichaam (1 Korintiërs 12), waarbij ieder zijn of haar eigen deel oppakt om te doen, zodat we leren om in liefde en blijdschap samen te werken. Heerlijk toch?

Lees ook: Voor jezelf zorgen in vijf stappen