Eva Logo
23 mei 2018

WhatsApp verboden voor kids onder de zestien

Baart het je zorgen dat je kind al (fanatiek) gebruikmaakt van WhatsApp? Onder meer om de bezorgdheid van ouders (deels) af te laten nemen, heeft het sociale medium haar privacybeleid aangepast.

WhatsApp is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Wereldwijd gebruiken zo’n 1,5 miljard mensen de chatapp. Ook bij jonge kinderen is het sociale medium geliefd. Er zijn nieuwe privacyregels in het leven groepen om de laatstgenoemden te beschermen. Zo moet iedere WhatsApp-gebruiker voortaan verklaren dat hij of zij zestien jaar is. Een manier om dat te controleren heeft de chatdienst overigens niet.

Bij kinderen die jonger zijn dan zestien, ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders. Zij hebben het recht om mee te kijken met hun kind. Ze mogen bij het sociale medium toegang vragen tot een account. Jongere kinderen die stiekem zonder toestemming toch een eigen account aanmaken, zijn in overtreding.

'Jonge kinderen trappen eerder in valkuilen'

Peter Nikken, bijzonder hoogleraar mediaopvoeding, laat aan Trouw weten er volledig achter te staan dat WhatsApp nu duidelijker vermeldt dat ouders verantwoordelijk zijn voor kinderen onder de zestien jaar: "De meeste kinderen beginnen al rond de tien jaar met Instagram, Snapchat of WhatsApp. Zij trappen eerder in valkuilen: per ongeluk een wachtwoord aan iemand anders geven, ergens op klikken omdat ze dan een cadeautje krijgen.” Kinderen vanaf zestien jaar herkennen volgens hem sneller gevaren en hebben betere inzichten.

De vraag is wel of ouders door hun kroost te controleren niet de privacy van hen in het geding brengt. Nikken denkt dat dit wel meevalt: “In de gezinssituatie kan dat wel het gevolg zijn. Toch zullen ouders er in de praktijk niet bovenop zitten. Uit onderzoek blijkt dat ouders heel makkelijk zijn met sociale media, ook bij jonge kinderen. Ze willen niet dat hun kind als enige niet meedoet. Vaak vinden ze dat de voordelen van een groepsapp opwegen tegen de nadelen."

'Ga in ieder geval het gesprek aan'

Privacy-expert Job Vos vult hem aan: “Je hoeft als ouder echt niet alles te controleren, maar ga in ieder geval het gesprek aan. Het is goed om te weten wat je kind online uitspookt."

Bron: Trouw