Eva Logo
Huis van gebed
30 juni 2019 in Geloof

Anja startte een Huis van gebed

Anja Helmink (51) startte op 29 mei een huis van gebed in Alblasserdam. Zij voelt een sterk verlangen om met haar naasten te delen wat zij van God heeft ontvangen. Anja heeft een passie voor God en de mensen om haar heen. Dit is niet altijd zo geweest. Door alle zorgen in haar gezin, kwam haar geloof in God op een laag pitje te staan.

Dat Anja een huis van gebed zou starten, had ze lang niet kunnen denken. “Tien jaar lang heb ik God aan de kant laten staan en mijn eigen leven geleid. Totdat God het genoeg vond en mij, net als de verloren zoon uit de gelijkenis, weer terugbracht bij Hem. Dat ging niet zonder slag of stoot. Ik interviewde in 2016 voor de plaatselijke krant twee bijzondere gelovige mannen, die mij vervolgens vroegen hoe het gesteld was met het lijntje tussen God en mij. Dat raakte mij, want ik voelde wel, dat het er niet best voor stond. 

Een paar maanden later gebeurde er iets wat abrupt een einde maakte aan mijn toenmalige leventje. Ik draaide op zondagmiddag een bardienst in Pand 33 in Sliedrecht, waar we een soort jeugd-inloop hadden. Ik was daar vrijwilliger geworden om op zondag maar niet naar mijn eigen kerk te hoeven. Na de inloop was er altijd een samenkomst, geleid door een predikant. Af en toe bleef ik daar bij. Zo ook die zondagmiddag. Ik had eigenlijk geen zin om te blijven, maar toch bleef ik hangen. De preek ging over Hanna. Een vrouw met veel tegenslagen en verdriet in haar leven. In plaats van God vaarwel te zeggen, ging zij naar de tabernakel. Zij stortte haar hart uit voor God. Op dat moment was het net alsof God luid en duidelijk tegen me zei: ‘En dat moet jij nu ook doen, kom naar Mij!’


‘Heer, zegt U maar wat ik kan doen’


Thuis ging ik meteen op mijn knieën en beleed ik mijn zonden. Ik had zo’n verdriet van alles wat ik had gedaan. Er kwam een enorme rust en vrede in mijn hart. Ik voelde dat God mijn zonden had vergeven. Ik was zo ontzettend blij, niet te beschrijven. Meteen zei ik tegen God: ‘Heer, de rest van mijn leven is voor U, zegt U maar wat ik kan doen.’

Ik voelde een sterk verlangen om iets voor de jeugd van Alblasserdam te mogen betekenen en benaderde de eigenaar van een plaatselijke discotheek met de vraag of hij het leuk zou vinden om een koffiemiddag te organiseren. Hij vond dit een goed idee en zo kwam er vanaf september 2017  een maandelijkse koffiemiddag. Na de zomervakantie in 2018, ging de discotheek dicht en moesten wij helaas stoppen met de koffiemiddagen. 

 


‘Er ontbrak nog een kerkelijk huis van gebed’


Mijn verlangen om iets te doen voor de Alblasserdammers bleef en ik ging op zoek naar iets anders: een pand voor een inloophuis.  Op een gegeven moment kreeg ik de tip om eens bij een gebouw, genaamd de Poort, te kijken. Ze zochten daar namelijk een nieuwe beheerder, om te voorkomen dat het gebouw dicht zou moeten.  Dat gebouw zou weleens perfect kunnen zijn voor mijn plannen. Ik ging met het bestuur in gesprek en ben hiervoor gaan bidden. Uiteindelijk kreeg ik de indruk dat dit niet het juiste moment was en dat ik dit voorbij moest laten gaan.  

In de maanden die volgden, ontstond er door initiatieven van anderen een inloophuis en een ‘Open kerk’. Mooie ontwikkelingen, maar wat nog ontbrak was een interkerkelijk huis van gebed. Wat zou het geweldig zijn als er een gebedshuis zou zijn waar iedereen naar binnen kon lopen om even te komen bidden. Ik werd enthousiast, mede ook door de opleiding gebedspastoraat, die ik volgde. Ik begon ervoor te bidden en wachtte af wat Gods plannen waren.

Meer dan je nodig hebt

Afgelopen Pasen zat ik in mijn tuin, toen ik ineens in mijn gedachten een zachte, maar duidelijke stem hoorde die sprak: ‘Het gebedshuis is een goed idee en het gaat er komen. Ik zal voor alles zorgen, zelfs voor meer dan je nodig hebt.’ Het is raar, maar ik heb echt geen moment getwijfeld aan deze woorden. Ik wist zeker dat God Zijn beloften waar zou maken. 

De Poort

Op een avond zat ik tijdens een Bijbelstudie in De Poort. Opnieuw bedacht ik bij mijzelf, hoe ideaal deze ruimte zou zijn voor een gebedshuis. Ik nam me voor om eens een mail naar de beheerders van het gebouw te sturen en te informeren of er al een oplossing was om het gebouw open te houden.  In de reactie die ik op mijn mail kreeg stond dat alles gelukkig goed was gekomen en dat het gebouw voor verschillende christelijke doeleinden werd verhuurd. In de mail die ik vervolgens naar hen terug stuurde vertelde over mijn plannen voor een huis van gebed. Het weekend na dit mailcontact maakte ik mij toch weer zorgen. Al snel werd het me duidelijk, dat dit niet goed was. God zou voorzien en ik moest het loslaten. Kort daarna kwam er een mail binnen van de beheerster van de Poort. Zij schreef, dat als ik een locatie zocht voor het gebedshuis, ik op gesprek mocht komen. Voor mij was dit een teken van God. Tijdens dit gesprek kreeg ik de toezegging dat ik De Poort mocht gebruiken. Hoe bijzonder, ineens was daar het gebedshuis!

Zegen

God heeft voorzien! Sinds 29 mei is de Poort een Huis van Gebed  en komen wij elke woensdagmorgen van 7 tot 12 uur samen om te bidden. Wij ervaren veel zegen tijdens deze ochtenden. De inloop is vrij. Iedereen wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee. Daarna praten we over onze levens en over Gods leiding hierin. Gods woord gaat open en we zingen samen. Ten slotte bidden we voor alles wat gebed nodig heeft. We zien enorm uit naar een opwekking, een terugkeer naar de levende God. Wij ervaren dat, waar twee of drie in Zijn naam bijeen zijn, Hij in het midden is.  Ik nodig iedereen van harte uit om zich bij ons aan te sluiten en mee te bidden. God verhoort onze gebeden, daar ben ik zeker van!”

Lees ook: de kracht van een gebedsgroep


Het Huis van Gebed is gevestigd aan Randweg 141 in Alblasserdam.