Eva Logo
30 juni 2018 in Hoofd & hart

Ben jij een 'mind-minded' ouder?

Al vanaf de geboorte is het belangrijk hoe je je kindje opvoedt. Dat blijkt maar weer uit een recent onderzoek. ‘Mind-minded’ ouders leveren een sterke bijdrage aan een gezonde emotieregulatie van hun baby.

Een baby die hysterisch wordt omdat hij zijn zin niet krijgt, daar zit je als ouder niet op te wachten. De meeste ouders vinden het belangrijk dat kinderen hun emoties leren reguleren. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat het daarvoor belangrijk is dat ouders mind-minded zijn. Dat houdt in: ouders kunnen zich goed in hun kind verplaatsen. Mind-minded ouders gaan na welke autonome gevoelens, gedachten, wensen en voorkeuren van hun baby bepaald gedrag kunnen verklaren.

Het onderzoeksteam, bestaand uit orthopedagogen en psychologen, gaat ervan uit dat mind-minded ouders beter in staat zijn sensitief te reageren op de signalen van hun kindje dan opvoeders die dit niet zijn. “Deze ouders zien op meer verfijnde wijze wat de baby wil, denkt, voelt, nodig heeft en stoppen bijvoorbeeld met de rammelaar als de baby zich overprikkeld voelt,” aldus een van de onderzoekers, orthopedagoog Moniek Zeegers.

Emoties ervaren als hanteerbaar

Baby’s van mind-minded ouders leren emoties niet te ervaren als overweldigend en overspoelend, maar als hanteerbaar. Dat komt omdat hun ouders helpen met het in goede banen leiden van hun emoties. Overigens is dit niet alleen waardevol voor de babytijd. De co-regulatie tussen ouder en baby kan zich langzaam doorontwikkelen tot gezonde zelfregulatie van de peuter, kleuter en later het kind.

Voor het onderzoek namen de orthopedagogen en psychologen 116 paren en hun baby’s onder de loep. Ze bestudeerden hen toen de baby’s van de kersverse ouders vier en twaalf maanden oud waren. De deelnemende moeders waaraan een hoge mate van mind- mindedness kan worden toegeschreven, hadden vaker een baby met een hogere hartslagvariatie tijdens rust dan moeders die hier laag op scoorden. Een hogere variatie in de hartslag wordt gezien als een aanduiding voor ‘goede’ emotieregulatie-capaciteit. Dit was zowel het geval toen de baby’s vier als twaalf maanden oud waren.

Bij vaders is het effect later zichtbaar

Bij vaders trad het effect later op dan bij hun wederhelft, namelijk toen hun kind de leeftijd van twaalf maanden had bereikt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat kersverse moeders in het algemeen meer tijd besteden met hun kind, onder meer omdat zij borstvoeding geven. De onderzoekers ontdekten tot slot dat bij vaders het effect van mind-mindedness deels liep via hun sensitieve opvoedgedrag.

Bron: Universiteit van Amsterdam