Eva Logo
vasten beeldschermen offline zonder beeldscherm
6 juni 2018 in Uit & thuis

Een week offline met je hele gezin: hoe bevalt dat?

Leonie Groenewoud ging een week offline met haar man én pubers. “De kinderen mochten op de computer Magister checken, het programma dat middelbare scholen gebruiken om roosters en cijfers te communiceren. Ik kan niet uitsluiten dat er op die momenten ook een YouTube-filmpje is gekeken.”

“Ik heb drie kinderen van 17, 14 en 12 jaar. Telefoongebruik is natuurlijk een dingetje op die leeftijd. In de veertigdagentijd proberen we altijd iets met vasten te doen, maar niet op de reguliere manier. Sowieso eten we tijdens de die periode geen toetjes. Daarnaast proberen we wekelijks nog wat extra’s te doen. We hadden in een van de voorgaande jaren een week geen televisie gekeken, en dit keer dacht ik: zullen we dan niet helemaal geen beeldschermen gebruiken? Een hele week offline dus.

Ongeveer een maand van tevoren presenteerde ik mijn plan aan de kinderen, waarbij mijn man en ik duidelijk aangaven dat dit een gezinsbrede actie zou zijn. Voor ons werk moeten mijn man en ik veel bellen en dat konden we natuurlijk niet stilleggen. Onze privételefoons gingen echter weg.

Waar komt dat geluid toch vandaan?

Het gaf wel wat weerstand. Mijn ene zoon gaf aan dat hij niet kon weten wanneer hij voetbaltraining had, de ander móest elke dag een foto op Snapchat versturen, anders zou zijn streak worden verbroken. Daar had ik ook niet direct een antwoord op. Voor de sportclub zit in van die oudergroepen op WhatsApp, om te overleggen hoe laat we verzamelen, dat soort dingen. Niemand gaat je bellen, dus je moet er echt zelf achteraan.

Een van mijn kinderen kwam met het idee om de telefoons in te pakken met pakpapier. Dan zou het echt een cadeautje zijn om weer uit te pakken aan het eind van de week. Halverwege de week ging echter een wekker af van een van de telefoons die nog standaard ingesteld stond. ‘Waar komt dat geluid toch vandaan?’ vroegen we ons allemaal af. Dat was niet helemaal goed gegaan.

O nee, dit mag niet

Op donderdag hebben we even ‘gezondigd’: toen keken we met z'n allen naar The Passion. Dat hadden we van tevoren afgesproken. Je bent natuurlijk bezig met vasten, maar we het was ook de bedoeling dat we meer tijd met elkaar en God zouden doorbrengen. Ik had ergens een ideaalbeeld in mijn hoofd dat we als gezin ook dagelijks meer aan Bijbelstudie zouden doen, maar dat schoot er dan toch wat bij in.

Je hebt het niet door, maar het checken van je telefoon is eigenlijk echt een automatisme. Zodra ik m’n werktelefoon gebruikte, checkte ik ook even nu.nl. O nee, dit mag niet, dacht ik gelijk. De kinderen mochten op de computer Magister checken, het programma dat middelbare scholen gebruiken om roosters en cijfers te communiceren. Ik kan niet uitsluiten dat er op die momenten ook een YouTube-filmpje is gekeken.

Toch is de week offline me niet tegengevallen. Het was soms lastig, omdat het zo’n automatisme is om naar je telefoon te grijpen. Maar de twee jongsten gingen meer buiten spelen, we hebben meer spelletjes gedaan met elkaar en we hebben wat uitgebreider aan tafel gezeten. We hadden er nu de tijd voor.

Even twee dagen offline en op zoek naar de stilte? Ga dan 17 & 18 mei mee naar onze Kloosterretraite, waar we in stilte Gods aanwezigheid zoeken. Klik voor meer info & reserveren op onderstaande banner. 

Hulp bij social media-issues

Slim omgaan met media is voor pubers én ouders vaak een uitdaging. Behoefte aan gratis inspiratie? Vraag hier het boekje Webwijs aan! Met anekdotes, tips en informatie. 

Eva's Vastenkalender 

Misschien is een poosje offline wel iets voor jou zodat je meer ruimte maakt voor het toeleven naar Pasen. Klik hier voor Eva's Vastenkalender: iedere dag een citaat of overdenking over Jezus' geschenk voor jou!