Eva Logo
10 juli 2018 in Getuigenissen

Froukje ontsnapte aan een IS-strijder

Froukje zit vast in een liefdeloos huwelijk, waarin ze geestelijk mishandeld wordt. Op sociale media leert ze een jongeman kennen die haar wél die liefde geeft. Op dat moment is ze nog onwetend over zijn ware bedoelingen.

Froukje: “Begin twintig was ik, toen ik op zoek ging naar liefde en geborgenheid via sociale media. ‘Waarom?’, vraag je je misschien af. Laat ik bij het begin beginnen: Voordat mijn zoektocht naar liefde begon, was ik getrouwd met iemand die vooral aan zichzelf dacht. Alles deed ik volgens hem verkeerd. Anderen waren in zijn ogen beter dan ik. Hij vernederde me, mishandelde me geestelijk en gaf me geen liefde. Ik was erg ongelukkig.

Weinig aansluiting

Ik besloot dat het zo niet langer kon en ging weer bij mijn ouders wonen. Deze nieuwe woonsituatie en mijn nieuwe baan zorgden voor veel onrust, verdriet, eenzaamheid en een onveilig gevoel. Mijn geloof in God was erg verwaterd en gaf mij ook geen rust. Op dat moment had ik weinig aansluiting met vriendinnen en zocht ik contact met een paar moslimmeiden, met wie ik tijdens mijn opleiding omging. Ze waren vriendelijk en cijferden zichzelf weg omwille van de ander. Ik raakte geïnteresseerd in hun geloof en ging me verdiepen in de Koran. Op Facebook maakte ik een account aan onder een islamitische naam en kwam ik in contact met veel islamitische mensen. In mijn zoektocht naar liefde kwam ik ook met hem in contact. Hij was een IS-strijder. Ik ontving lieve berichten van hem en hij zei dat ik mooi was en er mocht zijn. Ik was het mooiste wat hem overkomen was en hij noemde me een prinses.

Naar Raqqa

Ik begon te dromen van een ander leven, een beter leven met hem. Liefde maakte mij op dat moment blind. Dat hij een IS-strijder was, maakte me dan ook niets uit. Hij beloofde me een mooie toekomst waarin hij me alles zou geven wat ik nodig had. Ik wilde naar Raqqa om met hem te trouwen en hij zou mij beschermen.  

Alles deed ik voor hem. Ik maakte geld naar hem over en samen met twee andere meiden plande ik een reis om daadwerkelijk naar onze droomwereld af te reizen. Nadrukkelijk werd mij verteld niets over deze reis met familie te delen. Dit deed ik dan ook niet. Toen ik op een dag na mijn werk niet naar huis kwam, gaven mijn ouders me als vermist op. De politie kreeg door gegevens op mijn computer en andere sporen een steeds sterker vermoeden dat ik in de handen van IS was gevallen. 

'Voordat ik het wist werd ik opgesloten'

De dag van vertrek brak aan. Mijn leven zou drastisch veranderen, maar niet op de manier die ik had verwacht. Ik ging naar huis om mijn paspoort op te halen, maar werd halverwege door de politie opgepakt. Alles ging toen in een razend tempo: voordat ik het wist werd ik opgesloten. Negentig dagen zat ik in voorarrest. Helemaal afgesloten van de buitenwereld. De eerst twee weken mocht ik helemaal geen contact hebben buiten de gevangenis. Op dat moment werd ik met mezelf geconfronteerd en begon ik weer helder na te denken. Ik zag in wat er was gebeurd en greep deze tweede kans om mijn leven opnieuw op te bouwen.  

Leiding van God

Nog steeds denk ik elke dag: Wat als die twee agenten er niet waren geweest om mij op te pakken? Waar was ik dan nu geweest? Dankbaar ben ik dan ook voor mijn tijd in de gevangenis. Die tijd gaf me de kans en tijd om weer helder na te denken. Ik denk dat het de leiding van God is geweest.

In mijn huwelijk was ik mezelf zo kwijtgeraakt dat ik niet inzag dat ik langzaam de duisternis werd ingezogen. Ik was ongelukkig en ontving geen liefde. De tijd in de gevangenis gaf me de kans om opnieuw mijn leven op te bouwen en heeft me gemaakt tot de vrouw die ik nu ben. Vandaag de dag gaat het goed me me. Sinds anderhalf jaar heb ik weer een baan waar ik het reuze naar me zin heb. Ook ben ik dagelijks bezig met het opbouwen van mijn relatie met God.

Ik wil voorkomen dat er meer meiden slachtoffer worden van zulke mannen. Daarom wil ik je graag de volgende boodschap meegeven: Je bent een kind van God, kostbaar in Zijn ogen. Wie je ook bent en wat je ook doet, Zijn liefde voor jou gaat dieper.”